Метеорологична служба провалила туристическия сезон в Белгия

Метеорологична служба провалила туристическия сезон в Белгия

Няколко белгийски курорта ще съдят метеорологична служба, прогнозирала в дългосрочен план дъждовно лято и уплашила туристите.

Частната метеорологична служба „Метео Белжик" прогнозирала, че през юли в Белгия ще има само пет дни с температури над 25 градуса по Целзий и че в началото на август ще преобладава лошо време, съобщи БТА. Тази прогноза имала катастрофален ефект за белгийските курорти и станала причина за отмяна на резервации в местни хотели. Според хотелиерите това им е коствало загуби за милиони евро.

В Белгия летният сезон е най-активен през юли и август и тогава хотелите и ресторантите по крайбрежието си докарват една трета от годишните си доходи, възлизащи на 2,7 млрд.  евро.

От метеорологичната служба „Метео Белжик" казват, че дългосрочните им прогнози са достатъчно надеждни, за да бъдат публикувани и че обикновено туристическият бизнес настоява да се правят подобни прогнози.

Сега всичко ще се реши в съда, но даже и да спечелят делото, хотелиерите пак ще са на загуба от проваления сезон, коментират специалисти от бранша.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ