НАП: Декларации 1 и 6 ще се подават едновременно и само ако задълженията в тях са равни

НАП: Декларации 1 и 6 ще се подават едновременно и само ако задълженията в тях са равни

От 1. януари 2014 г. две от най-често подаваните от осигурители и работодатели месечни декларации - образец № 1 „Данни за осигуреното лице” и образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 от Закон за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), трябва да постъпват в Националната агенция за приходите (НАП) едновременно, съобщиха от приходното ведомство.

Това се отнася за данните, които ще подават задължените лица за месеците след декември 2013 г., тоест за декларациите образец 1 и 6, които ще се подават например за месец януари 2014 г. (със срок за подаване до 25. февруари 2014 г). Това е записано в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № Н-8 от 29. декември 2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица. НАП ще приема двете декларации само ако декларираните месечни задължения с декларация образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски, от подадените декларации образец № 1.

Промените в наредбата бяха публикувани в Държавен вестник бр. 99 от 15. ноември 2013 г. и влизат в сила от началото на следващата година. С посочените съпоставки на декларираните данни освен улесняване на клиентите на приходната администрация, се минимизира възможността за подаване на данни за осигурени лица, когато осигурителят не е декларирал в пълен размер задълженията си за осигурителни вноски. По този начин ще намалеят и опитите за манипулиране на данните, подавани с декларация образец № 1, водещи до злоупотреби  с фондовете на Държавното обществено осигуряване и средствата на НЗОК. 

Промените в Наредба № Н-8 от 29 декември 2005 г. бяха предварително съгласувани и с разработчиците на програмни продукти за работни заплати и управление на персонала, така че работодателите и осигурителите да не бъдат затруднени в края на годината от преработването на софтуера, обясниха от НАП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
Трус в Румъния стресна Северна България
Голямо количество силна отрова открито случайно в сграда в Плевен
Григор Димитров се класира за полуфиналите в Пекин
Руската инвазия обърна нагласите на финландци и шведи за членство в НАТО
Откриха обявените за издирване плевенски ученици
За успеха на българската фирма Евромастер: 30 години иновации и инвестиции в бизнеса