Няколко български антипостижения в икономиката

Няколко български антипостижения в икономиката

И през 2013-та България остана най-бедната членка на Европейския съюз. Освен с този добре известен факт, през тази година страната може да се "похвали" и с някои други антипостижения в сферата на икономиката, пише Дойче Веле.

Кои са те?

Красен Станчев, председател на Управителния съвет на Института за пазарна икономика (ИПИ), смята, че първото от тях е смяната на философията за управление на публичните финанси - от балансирани бюджети и дефицити, които са по-ниски от очаквания стопански растеж, към дефицити, които са над границата на очаквания растеж. Лъчезар Богданов от консултантската компания Industry Watch припомни пред БТА, че България вече не разполага с фискален резерв, който може да се харчи, и всеки нов, непредвиден дефицит ще означава поемане на нов дълг.

Като второ съществено антипостижение Красен Станчев посочва опитите за въвеждане на централно планиране, наподобяващи периода 1994-1995 година, намеренията за национализация на предприятия, създаване на нови държавни фирми и други подобни идеи. В тази връзка нека да припомним, че на форум през ноември, посветен на управлението на държавните предприятия, самата вицепремиерка Даниела Бобева, която отговаря за икономическата политика, призна, че държавата е лош стопанин. Тя посочи, че дружествата, които са държавна собственост, са натрупали дългове за над 9 милиарда лева. С основен държавен дял са и повечето болници в страната, чиито задължения към края на септември са надхвърлили 403 милиона лева.

Третото антипостижение, според класацията на Красен Станчев, е хаосът в енергетиката и по-точно управленският маниер с цената на електричеството да се прави социална политика. Тъкмо високите сметки за ток детонираха през февруари продължаващото обществено недоволство в страната.

Засега българският инвестиционен рейтинг продължава да е на второто най-ниско ниво по скалата на агенцията (BBB). На този фон вероятността "слабите перспективи пред растежа в резултат на слабото вътрешно търсене и нестабилната политическа обстановка" да се превърнат в най-сериозното изпитание за страната остава. Както и възможността да бъде регистрирано нейно поредно икономическо антипостижение - при това не през отминаващата, а през настъпващата 2014 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ