Отнемат лиценза на туроператора, зарязал 34 българи в Лондон

Отнемат лиценза на туроператора, зарязал 34 българи в Лондон

Отнемат лиценза на туроператора, зарязал 34 българи в Лондон

Министерството на икономиката ще отнеме лиценза на туроператора "Валери 90". 34 българи, клиенти на компанията, бяха блокирани в Лондон във вторник, след като стана известно, че фирмата е фалирала и самолетните им билети не са платени на превозвача.

"Валери 90" е обявила фалит на 23 август, но не е предупредила клиентите си своевременно и част от тях са принудени да доплащат нощувките си, а други, макар и платили цялата си почивка, изобщо няма да заминат.

Зам.-министърът с ресор туризъм Бранислав Ботев съобщи, че е разпоредил да започне процедура по заличаване от регистъра на фирмата, предаде БНТ. След среща с Ботев представителите на фирмата все пак намериха начин да се издължат и потърпевшите българи в Лондон се прибират.

Управителката на фирмата Валентина Анастасова заяви, че не е измамница.

"Те се прибират - няма никакъв проблем, те се прибират. Доплатили са си хотела за снощната вечер и се прибират. Самолетът им е платен, автобусът - всичко е в ред, просто нещата се раздуват, излишно се раздуват... Не са стотици измамените туристи, не съм измамница, не са измамени", заяви тя.

Хората се завръщат, но с малката подробност, че се е наложило допълнително да платят по още една нощувка - пари, които не е ясно дали и кога ще им бъдат възстановени, пише Дир.бг.

Анастасова уточни, че потърпевшите от фалита на фирмата й са 120 души - предплатили за екскурзии през септември. Те трябва бързо да потърсят застрахователя на фирмата "Кю Би И", за да им се възстановят парите от застрахователния лимит, който е в размер на 75 хиляди лева и не е сигурно дали ще покрие всички искове.

Бранислав Ботев обясни, че в тази ситуация няма механизъм, който да предвижда намеса на държавата. Затова през следващата седмица той ще внесе предложение в Министерски съвет за промени в Закона за туризма, с които да се създаде единен гаранционен фонд.

"Целта на фонда е в подобни случаи да може с пари от него туристите да бъдат прибирани в България, а после те да търсят парите си от оператора", обясни зам.-министърът пред bTV.

Такъв гаранционен фонд действа в много страни. В Русия той бе създаден след вълна от фалити на туроператори.

Ботев вече е разпоредил цялостна проверка в бранша във връзка със случая с "Валери 90".

"Сега съм възложил проверка колко подобни туроператори има и некоректни фирми, които продължават да развиват по този начин дейност и мамят своите клиенти. И няма да ги оставя на мира, до една седмица всичко трябва да ми бъде на бюрото, за да мога да го покажа и пред вас", категоричен бе той.

Зам.-министърът ще настоява също да се създаде и Единен център за информация, който своевременно да подава сигнали при проблемни ситуации като тази с "Валери 90".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ