Папа Франциск засилва контрола върху банка Ватикана

Папа Франциск засилва контрола върху банка Ватикана

Папа Франциск засилва контрола върху банка Ватикана

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск засилва контрола върху финансовите транзакции на банка Ватикана в опит за борба с корупцията. Той издаде декрет, предвиден „да предотвратява пране на пари чрез банката, финансов тероризъм и разпространение на оръжия за масово унищожение”. Това е поредната мярка, която цели да прекрати злоупотребите във финансовата институция, финансирана от църквата, посочва Би Би Си.

Папата създава комисия, която ще разследва банката и ще се отчита директно пред него. През миналия месец Ватикана засече инцидент с висшия духовник монсеньор Нунцио Скарано, свързан с пране на пари. Той и двама други представители на църквата бяха арестувани от италианската полиция по подозрение, че са опитали да прехвърлят нелегално през Ватикана 20 милиона евро.

Основният приоритет на папа Франциск това лято е да се бори с финансовия хаос във ватиканската банка и дъщерното й тяло, което се грижи за финансовите активи на Светия престол, посочва кореспондентът на Би Би Си в Рим. Банка Ватикана, официално назовавана Институт за религиозни въпроси, управлява заплащането на около 5000 служители на католическата църква.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ