Помощта за Кипър може да нарасне до 15 млрд. евро

Помощта за Кипър може да нарасне до 15 млрд. евро

Обемът на финансовата помощ за Кипър от страна на ЕС може да достигне 15 млрд. евро, сочи доклад на Standard & Poor's, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Неофициалните изчисления на Брюксел бяха, че финансовите нужди на Кипър в следващите три години ще възлязат на 10 млрд. евро. В края на юни Кипър стана петата страна след Гърция, Португалия, Ирландия и Испания, обърнала се за международна финансова помощ. До това се стигна след като четирите големи банки в страната пострадаха сериозно от решението да бъде отписана голяма част от дълга на Гърция.

S&P изчислява, че общите финансови нужди на Кипър в следващите три години ще възлязат на около 11 млрд. евро или на 61% от брутния вътрешен продукт на островната държава. В тази цифра се включват разходите за рекапитализацията на банковия сектор в размер на 2,3 млрд. евро, както и 2,18 млрд. евро за потенциалните недостатъци от гръцки кредити в периода 2012-2014. Към сумата са прибавени и 6,59 млрд. евро за допълнителните изисквания на правителството, по-специално, за рефинансиране на дълга, задължения и други бюджетни нужди.

Смята се, че стойността на спасителния пакет за Кипър е скочила заради съществуващата несигурност в Гърция. От май миналата година Никозия де факто е лишена от достъп до международните дългови пазари, заради понижения кредитен рейтинг на Кипър. Според S&P основната причина за това е експозицията на кипърските банки на гръцкия дълг. Страната се оказа неспособна да решава финансовите си проблеми, поради стопроцентовата зависимост на банковия й сектор от финансовия пазар на Гърция.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ