Председателят на БТПП: При служебно правителство инвестициите в страната ще се забавят

Председателят на БТПП: При служебно правителство инвестициите в страната ще се забавят

Председателят на БТПП: При служебно правителство инвестициите в страната ще се забавят

Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство и без ясна икономическа програма, заяви в интервю за „Фокус“ председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. По думите му, ако бъде назначено служебно правителство, очакванията са за забавяне на инвестициите в страната.

„Българска търговско-промишлена палата вече даде положителна оценка на макроикономическата стабилност в България, но се притесняваме, че при евентуален следващ състав на кабинета няма да продължи практиката на успокоение на финансите”, посочи експертът.

БТПП има ясни функции и задачи за подпомагане на бизнеса. „Липсата на правителство, с което да се разговаря, и на парламент, който да приема законодателни промени в полза на българския бизнес, ще бъде пречка за бизнеса”, коментира още Цветан Симеонов и изрази надежда, че тази празнина ще запълнена по подходящ начин.

„Незавършването на мандатите на правителствата дава лоши сигнали за инвеститорите, но все пак оставката на премиера Бойко Борисов е лично решение”, подчерта Симеонов.

По отношение на недоволството на потребителите и масовите протести и блокади в страната срещу електроразпределителните дружества Цветан Симеонов заяви, че „монополите следва да работят при най-голяма прозрачност и обществен контрол”.

В сегашната напрегната ситуация най-важно е фирмите да си получат дължимите суми от държавата навреме и в пълен размер. Да не стане като преди 3 години, когато по неофициални данни държавата дължеше близо 500 млн. лв. на бизнеса, а разплати около 300 млн. лв. със закъснение и със 7% удръжка, предупреди председателят на БТПП.

Според него в последните месеци се наблюдава значителен спад в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а той може да подпомогне премахването на социалното напрежение, на което сме свидетели в последните седмици. „Изключително трудна е комуникацията на бизнес компаниите и електроразпределителните дружества”, коментира Цветан Симеонов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ