Прогноза: Липсата на качествени имоти ще активизира строителството

Прогноза: Липсата на качествени имоти ще активизира строителството

Прогноза: Липсата на качествени имоти ще активизира строителството

Очакванията към пазара на недвижими имоти за тази година са да се активизира строителната активност, поради недостатъчното предлагане на качествени имоти. Това прогнозира Светослав Липански, управител на Райфайзен Имоти ЕООД.

По думите му новите качествени жилищни сгради и комплекси не могат да компенсират търсенето в определени предпочитани локации на градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас както и в някои градове с по-малко население.

„Купувачите стават все по-взискателни към качеството в избора си на ново жилище. Предстои да бъдат завършени някои по-големи замразени жилищни проекти в столицата, както и да започне строителството на нови такива”, допълва Липански.

Според индекса на Райфайзен Имоти, който отчита измененията на реалните продажни цени на недвижимите имоти в България, средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са нараснали с 2,8% през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. Спрямо предходното тримесечие, средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 1,4%.

Индексът на Райфайзен Имоти за Пловдив сочи, че средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2014 г. са нараснали с 0,4% спрямо същия период на 2013 г., докато в Бургас годишният ръст е 5,4%. На тримесечна база индексът отчита ръст на средните цени на жилищата в Пловдив с 1,2%, докато за Бургас промяната е – 2,4%.

Според анализаторите на Райфайзен Имоти и през 2015 г. ще се наблюдава умерен ръст в цените на жилищните имоти в големите населени места.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ