Продуктите за козунак поевтиняха

Продуктите за козунак поевтиняха

Продуктите за козунак поевтиняха

Седмица преди Великден основните продукти, с които домакините се запасяват за направата на козунаци и писани яйца, поевтиняха на едро. Това показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). 

Захарта например е по-евтина със 7 ст. и в петък се котираше средно за 1,44 лв./кг. Яйцата са с 1 ст. по-ниска цена, а брашното - с 2 ст. 

Най-голям спад - 20 ст. за литър до 1,93 лв., има при слънчогледовото олио в пластмасови бутилки. От останалите бакалски стоки поевтиняване на едро за последната седмица е при лещата - с 11 ст., с 18 ст. за ориза, който падна в последния работен ден на миналата седмица до 1,96 лв./кг. 

Пресните картофи, много търсени за великденската трапеза с агнешкото, обаче поскъпнаха драстично от 1,15 лв./кг до 1,73 лв., сочи още статистиката. Вносните картофи леко поевтиняха и в петък се котираха по 77 ст. килото, а останалите - по 68 стотинки. Зелените салати за седмица поевтиняха на едро със 7 ст. до 0,35 лв. бройката.

Връзка репички в петък се котираше на същата цена, но спадът й за периода е малко по-голям. Сериозно поевтиняване - от 27 ст. до 2,43 лв./кг, има и при българските оранжерийни домати, а вносните поскъпнаха чувствително от 2,23 лв./кг на 2,62 лв./кг.

Оранжерийните краставици за последните 7 дни качват цената си. Вносните с 33 ст. до 1,60 лв./кг, а останалите – с 40 ст. до 1,80 лв./кг.

От плодовете най-силен ръст на борсовата цена от 2,68 лв./кг на 3,55 лв. е отчетено при импортните ягоди, а при българските и доставените от ЕС има спад от 50 ст. до 3,00 лв./кг. Лимоните поскъпват с цели 33 ст. до 2,00 лв./кг, сочи още статистиката.

При млечните продукти спад в цените на едро е отчетен единствено при кравето сирене – от 5,72 лв./кг на 5,67 лв. Кашкавалът „Витоша” поскъпна по борсите с 25 ст. до 11,31 лв./кг. Дори сиренето с растителна мазнина бележи ръст в цената си с 11 ст. до 2,88 лв./кг.

До 1,455 пункта се повиши за миналата седмица Индексът на тържищните цени (ИТЦ), уточняват от ДКСБТ. Базовото ниво на индекса - 100 пункта, е от 2005 г.. Преди година той достигна 1,550 пункта.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред