Протестите не влияят на туристическия сезон, очаква се минимален ръст

Протестите не влияят на туристическия сезон, очаква се минимален ръст

Протестите не влияят на туристическия сезон, очаква се минимален ръст

Всекидневните протести не оказват влияние върху туристическия сезон и в курортите е спокойно, заявяват туроператори. На този етап няма заплаха за летния туристически сезон и може да се разчита на слаб ръст на туристите с около 2-3 на сто, прогнозира пред БНР Галин Георгиев, директор на един от големите туроператори. Той обаче предупреди, че предварителните записвания са били доста добри, но еуфорията преминава и записванията за висок сезон вече не отговарят на очакванията.

„Сезонът ще бъде такъв, какъвто сме го подготвили отпреди. Той няма да зависи пряко от тази ситуация. Поне този сезон и поне в началото му, поне до този момент, когато не са се случили никакви други форсмажорни неща. Общо взето, всички се надяват на добър сезон. Може да се разчита на някакъв малък ръст - 2-3 процента, общо погледнато, може би, но всичко това е предварителна информация и предварителни нагласи”, обясни Георгиев.

Туристическите фирми посочват, че най-големият проблем за бизнеса в момента е свързан с очакването да се обособи новата административна структура - Държавна агенция по туризъм, която ще се занимава с проблемите на бранша.

„Целият туристически бранш е в неведение как ще става управлението му. Засяга всички - и хотелиери, и туроператори. Засяга цялата индустрия. В някакъв момент, ако примерно възникнат форсмажорни обстоятелства, ние без администрация няма към кого да се обърнем”, посочи Галин Георгиев.

Според Валентин Йосифов, директор на туристическа агенция, това показва, че „отношението на сегашните управляващи към една индустрия в страната, да не говоря какво предлага и колко от БВП произвежда. Това е върхът на политическото безхаберие от настоящите управляващи. Да няма министър или зам.-министър, или председател на агенция, или каквото и да е там, който да отговаря за туризма, е просто скандално и изключително показателно”.

„България има желание да се конкурира със страни, които са далеч напред в развитието на туристическата си индустрия. Всеки пропуск в началото на сезона ще рефлектира върху неговите резултати”, заяви Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и турагенти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ