Пускат директна авиолиния с Китай?

Пускат директна авиолиния с Китай?

Пускат директна авиолиния с Китай?

България и Китай обсъждат пускането на директна авиолиния между двете страни. Проектът е тема на преговори между Министерството на транспорта, енергетиката и туризма и китайски превозвачи. Самолетната връзка между двете страни ще е сред темите на българо-китайския форум в Пловдив на 28 май, съобщи Иван Тодоров, председател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай и съорганизатор на форума в Пловдив.

Идеята е, ако София е едната точка на бъдещата авиолиния, другата да бъде пристанищният китайски град Уънджоу, който се намира на около 500 км от Шанхай. Градът има 25 млн. души население, от които 1,2 млн. пътуват сравнително често до Европа, предаде vsekiden.com. „Доходите на китайците растат и те все повече пътуват. Европа ги привлича с историята и културата си, а българската култура е древна", аргументира се Джуан Кенуа, икономически и търговски съветник в китайското посолство в София.

По думите му липсата на транспорт между двете далечни страни е пречка за връзките между тях. Засега е ясно, че авиолинията ще бъде обслужвана от китайски превозвач. На форума в Пловдив ще има преговори с няколкото авиокомпании. Очаква се МИЕТ и летището в Уънджоу да постигнат съгласие по идеята. „Очевидно е, че тази линия няма да бъде рентабилна, затова София ще бъде по-скоро хъб, трансферно летище към Европа", обясни Иван Тодоров.

Над 150 азиатски бизнесмени ще пристигнат у нас за форума, който се провежда с помощта на икономическото министерство и под патронажа на президента Росен Плевнелиев. В резултат на бизнес срещите се очаква у нас да започне да функционира икономическа индустриална зона за китайски инвеститори, както и текстилен център за качествени изделия от азиатската страна, съобщи „Стандарт“. Индустриалната зона ще бъде разпръсната в няколко региона, тъй като азиатците имат интерес към огромен проект. Годишният й стокооборот се очаква да достигне 10 млрд. евро след 3 до 5 години от началото на работата й.

Китайските инвеститори имат интерес за вложения у нас в областта на енергетиката, строителния бизнес, финансите, туризма, логистиката, текстилната и козметичната промишленост. Азия има интерес да внася родна козметика на базата на розовото масло, вина и кисело мляко.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ