Световната икономика се движи по-зле от очакваното

Световната икономика се движи по-зле от очакваното

Световната икономика се движи по-зле от очакваното

Предвид облекчената монетарна политика, наполовина по-ниската цена на петрола и поевтиняващите валути, в много части на света би трябвало да очакваме по-бърз икономически растеж.

И все пак, когато миналия четвъртък Международният валутен фонд оповести прогнозите си за тази година, предвиденият ръст от 3,5 остана непроменен. Той е по-нисък от 3,9%-те процент, които МВФ прогнозира миналата година, преди цените на петрола да се сринат, стойността на долара да скочи, а Европейската централна банка да стартира програмата за количествени облекчения.   

„Ако преди 15 години бяхте казали на някого, че ще имаме такива нива на лихвените проценти и такава цена на петрола, той би помислил, че ни очаква бум”, казва Микала Маркусен, глобален икономически анализатор на Societe Generale S.A. в Лондон. „Но бум няма!", добавя тя.

Маркусен подозира, че надеждните двигатели на търсенето от миналото вече не са толкова влиятелни. Предвид всичко това, тя смята, че лекият тласък, който носят ниските лихви и стойността на черното злато и валутите, е може би едва половината на този, който икономистите биха очаквали преди години.

Но защо някогашните движещи сили не успяват да изведат световната икономика към по-голям ръст? Отговорът се крие в смесицата от структурни промени и последиците от финансовата криза през 2008-2009.

Ниските лихви вероятно не успяват да окажат голямо влияние поради нуждата за намаляване на дълговете, продължителното нежелание на банките да отпускат кредити, както и строгата финансова регулация.

Петрол и валути

Що се отнася до черното злато, повишената енергийна ефективност неутрализира някои от ползите от ниската цена. Слабите валути, като например японската йена, също не успяват да окажат нужното положително въздействие, тъй като износителите предпочитат да запазят приходите си, вместо да се пускат в ценови войни.

Но налице са още фундаментални причини. Застаряващото световно население означава, че бъдещите пенсионери спестяват повече пари, казва Маркусен. А Китай все още се бори с дефлацията.

Неуспехът на икономистите и техните модели да отчетат, че светът се е променил, обяснява защо прогнозите често са толкова далеч от истината в последно време, смята Стивън Кинг, главен глобален икономист на HSBC Holdings Plc.

Според него през последните 15 години анализаторите са надценили годишния икономически ръст на САЩ поне дузина пъти и са го подценили едва 3 пъти. Пропастта не е чак толкова голяма, но подобна тенденция е налице и в Япония, Германия и Обединеното кралство.

„Защо хората правят такива предположения година след година и не осъзнават, че положението продължава да се влошава?”, пита Кинг.

„Общо взето, световната икономика все още проявява признаци на стагнация, вместо на бум или на срив”, казва Ед Ярдени, президент на Yardeni Research Inc.

Източник: Bloomberg.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ