Скандалът с диоксина удари германските фермери

Скандалът с диоксина удари германските фермери

Скандалът с диоксина удари германските фермери

Германският министър на земеделието Илзе Айгнер обеща да вземе сериозни мерки, след като страхът от заразени с диоксин продукти накара други държави да забранят вноса на месо, яйца и млечни продукти от Германия и създаде сериозни трудности за хиляди фермери, съобщи "Франс прес".

„Това е голям удар за нашите фермери. Абсолютно без вина те бяха въвлечени в тази ситуация от машинациите на няколко души”, заяви Айгнер пред в. „Билд ам зонтаг”.

Властите в Германия забраниха на повече от 4700 селскостопански предприятия да продават яйца и месо заради опасения, че могат да се окажат заразени с диоксин. Най-тежко са засегнати производителите в провинция Долна Саксония, където работа са спрели 4468 компании.

Скандалът със заразения с диоксин фураж избухна в началото на 2011 г., когато стана ясно, че около 3000 тона замърсена храна за животни е попаднала в Германия с доставка от холандски производител.

Пратки със замърсени яйца са били транспортирани до Холандия и после изнесени към Великобритания. 

Здравните власти в кралството се опитаха да успокоят населението, след като стана ясно, че заразени с диоксин яйца са използвани за кексове и кишове, продавани в големите британски супермаркети. Агенцията за хранителни стандарти обяви, че няма риск за здравето, защото използването на заразени и нормални яйца е намалило значително нивото на диоксина.

Някои страни като Южна Корея блокираха вноса на германско свинско месо и пилешки продукти. Русия съобщи, че засилва контрола върху вноса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ