Съоснователят на Microsoft Пол Алън влиза в космическия бизнес

Съоснователят на Microsoft Пол Алън влиза в космическия бизнес

Съоснователят на Microsoft Пол Алън влиза в космическия бизнес

Съоснователят на Microsoft Пол Алън обяви плановете си да започне бизнес с безпилотни ракети за превоз на товари в космоса. 58-годишният Алън планира да разработи гигантски самолети, които биха изстрелвали космически кораби в орбита, предава BBC.

Много други магнати също се ориентираха към частната космическа надпревара, след като НАСА, тази година, сложи край на своята 30-годишна програма за космически совалки. Virgin Galactic, собственост на Ричард Брансън също има за цел да лети в космоса до 2013 г. Космическият пионер Бърт Ратан е партньор по проекта на г-н Алън, който се нарича Stratolaunch Systems.

Докато НАСА постави край на ракетната си програма, Stratolaunch има план да постави началото на безпилотни и евентуално предприемане на пилотирани мисии. Пол Алън и Бърт Ратан са в занаята в продължение на години.

Разработчиците заявяват, че тяхното въздухоплавателно средство може да превозва товари към Международната космическа станция.

"Когато бях малък, космическата програма на Америка беше символ на въжделението", каза Алън на пресконференция в Сиатъл. "За мен очарованието на космоса не се е изчерпало. Аз никога няма да спра да мечтая, какво би могло да бъде възможно", допълни той.

Друг бизнесмен, който прави крачки към частната космическа индустрия е Джеф Безос, основател на Amazon.com.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ