Три масови самозаблуди в началото на кариерата

Три масови самозаблуди в началото на кариерата

Три масови самозаблуди в началото на кариерата

Последното десетилетие се очертава като особено стресиращо за хора от всички поколения. Включително и за младите, тези, които са на прага да поемат сами пътя си в животa. Освен несигурността и всякакви други негативни ефекти на кризата, то е съпътствано от коренни трансформации в офис кариерата, технологиите, поп културата, фабричния труд. Поколението Y значително се отличава като възприятия, спомени и ценности от последвалото го поколение Z - днес в гимназиална възраст.

Повечето жени и мъже между 20 и 25-годишна възраст в развитите и движещите се напред икономики са подложени на сериозни изпитания. Те се борят с кариерни и финансови тревоги, трудни лични отношения с противоположния пол. Експерти твърдят, че някои от основните им проблеми произлизат от следните често срещани самозаблуди:

      1. “Годините преди началото на кариерата предопределят развитието й. Те са от решаващо значение, защото в тях човек може да опознава себе си, да се забавлява, да върши неща, които нямат съществен смисъл за начина, по който ще изкарва пари в бъдеще.“ Тежката истина е, че това не е вярно, смята психологът и автор на книги по темата за проблемите на младите хора над 20 години д-р Мег Джай от САЩ. Според нея последното поколение на прага на кариерното развитие страда от безпрецедентна несигурност по отношение на това какво иска да прави с живота си. Невиждан досега брой младежи не знаят накъде отиват или кои желаят да бъдат след 10 години. Те нямат представа кога ще бъдат щастливи или кога ще са способни сами да си плащат сметките. Колебаят се дали да бъдат фотограф, адвокат или организатор на събития...

Несигурността се разпространява масово сред младото поколение и го прави по-невротично. Средствата за отклоняване на вниманието са опиат за масите през 21 век. Твърде много силни, здрави хора над 20-годишна възраст са изкушени, дори окуражени, чрез тях продължително да обръщат поглед встрани от важните за самите тях въпроси и да се надяват, че съдбата ще им спусне най-доброто. Така се пускат по течението. Същевременно възрастта им е определящо десетилетие за качеството на живота им, когато станат възрастни.

     2. “Сега е време на криза на кариерната идентичност.“ Няколко самозаблуди произлизат от това оправдание да не се поеме инициатива. Най-големият мит е, че 20-те години са времето да се мисли какво човек иска да върши. Този начин на мислене не работи. Същевременно, не може да се очаква стартът в живота да започва от висша мениджърска позиция.

Всъщност, в най-общ план, всеки млад човек знае с какво желае да се занимава и какво най-добре може. Просто трябва да започне някакви действия и да се устреми към получаването на най-добрата възможна работа в момента, която може да заеме. Така ще се запъти и към мечтите си.

Дали ще промени посоката си? Вероятно да. Дори няколко пъти. Но започването на някаква практическа дейност е начинът да се определи какво подхожда на личността. Не абстрактното обмисляне. Освен това всеки вид работа има важен принос към изграждането на самодисциплина на личността, самоувереност и умения за общуване.

      3. “Просто искам да се забавлявам. Сега ми е времето! После цял живот ще работя!“. Мнозина сред младежите се подават на изкушението да си мислят, че най-добрата работа, която им се предлага в момента, задължително би ги правила ужасно нещастни. Така, на етапа вход в кариерата те решават, че е по-добре да намалят максимално ангажиментите си и да увеличат празненствата. По този начин обаче губят ценно време за лично развитие.

В същото време този подход често надценява удоволствието от забавлението, поставяйки го на първо място. Разбира се, пътуванията с приятели могат да бъдат разтърсващи. Всеки обича страхотните вечери с приятелска компания. Но не след дълго удовлетворението от тях постепенно намалява. И след това, скъпи младежи, накъде ще се запътите? Когато открие работата, с която обича да се занимава, човек също изпитва удоволствие.

По материал на Business Insider

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ