Уебсайт превръща химията в страст на най-малките

Уебсайт превръща химията в страст на най-малките

Уебсайт превръща химията в страст на най-малките

В Международната година на химията, за каквато UNESCO обяви 2011 г., химичните общества по света и в България се обединиха, за да направят тази наука по-популярна и обичана сред младите хора. Една от най-интересните инициативи бе представена днес в Огледалната зала на Софийския университет. Световната химическа компания BASF с участието на Унгарската и Американската химически асоциации разработиха сайт, който по интересен и достъпен начин помага на децата в прогимназиална възраст да навлязат в основите на химията, да я разберат по-добре и най вече да я обикнат.

Сайтът chemgeneration.com съдържа разнообразно и богато мултимедийно съдържание, интерактивни илюстрации, малки игри и най-съвременни уеб приложения, които правят химията общоразбираема, особено за най-младото поколение.

Отделните глави в уеб страницата разказват за историята на тази наука, за основните области на приложението й, както и за обещаващите разработки, които ще бъдат представени в най-близко бъдеще. Основен плюс на сайта е неговата мобилност, тъй като може да бъде използван както от домашния компютър, така и от мобилния телефон.

На пресконференция в СУ „Климент Охридски” вицепрезидентът на BASF за Югоизточна Европа и изпълнителен директор на компанията за България и Унгария д-р Херберт Фиш подчерта колко е важно да възпитаваме млади умове и таланти в областта на природните науки и по-специално на химията. Д-р Фиш и видните представители на българското химическо общество проф. д-р Тони Спасов – декан на Химическия факултет към СУ „Климент Охридски” и проф. Владимир Димитров – научен секретар на БАН в областта на химията, отбелязаха една тревожна тенденция за нашата страна – драстичното намаляване на интереса на младите към природните науки.

Като основни причини за това те посочиха твърде сухия начин, по който се преподават в училище, както и липсата на достатъчно оборудване в много училищни лаборатории (където ги има), които, според наблюденията на преподавателите, са основното, което буди интереса на децата. За да се промени тази тенденция, те представят инициативи като сайта Chemgeneration.com и пътуващи химични лаборатории, които вероятно скоро ще стъпят и у нас. Тяхната цел е да покажат на децата как изглежда химията, когато излезе от листата на учебника и влезе в реалния свят. Тези проекти са особено полезни за младежи от места, където няма достъп до реални химически лаборатории.

Организаторите на събитието показаха колко интересна може да бъде химията с помощта на млади студенти от Химическия факултет, които нагледно демонстрираха как можем да познаем оригиналното от фалшивото уиски, как да си направим вода от вино и как да разберем кои домашни препарати са вредни за кожата на ръцете ни. Готвачите Борислав Паунов и Петър Стоянов пък представиха възможностите на т.нар. молекулярна кухня с втечнени маслини и таратор от желирано мляко и краставичен хайвер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ