Румъния запорира заводите на Nokia

Румъния запорира заводите на Nokia

Румъния запорира заводите на Nokia

Румънската Национална агенция за данъчна администрация (НАДА) наложи запор над цеховете на Nokia, които се намират в село Жуку, окръг Клуж, съобщава БТА.

Запора се е наложил поради дълг на компанията от около 10 млн. долара към румънската държава. Зам.-председателят на НАДА Виорел Команица уточни, че мобилният производител е нарушила законите, като е поискала неправомерно освобождаване от митнически такси при внос от страни извън ЕС като Китай, Тайван или САЩ.

От Nokia заявиха, че анализират ситуацията и ще сътрудничат на местните власти за решаване на проблема.

"Започнахме проверка през 2009 г., която завършихме тези дни. Наложен беше запор за гарантиране на сумата 10 млн. долара, но мярката не застрашава дейността на компанията. Това е превантивна мярка", заяви председателят на данъчната администрация Сорин Блежнар. Запорирана е площ от 28 хил. кв. м недвижими имоти на компанията.

В края на септември Nokia съобщи, че ще закрие фабриката си в Жуку, с което оставя 2200 души без работа. Компанията откри фабриката си в Жуку през 2008 г., след като премести там производството си от Бохум, Германия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ