Щатски данни спряха ръста на долара засега

Щатски данни спряха ръста на долара засега

Еврото прекара известно време през изминалата седмица под равнището от 1.34 спрямо долара в очакване на края на стимулите на Федералния резерв. Икономическите данни обаче не подкрепиха еднозначно тезата за повишаване на лихвите, а централните банкери акцентираха върху все още слабата заетост и върнаха спекулациите, че няма да се бърза с промяната на монетарната политика.

Силният растеж на щатското стопанство през второто тримесечие изпрати доларът нагоре в средата на седмицата. Разочароващите данни за пазара на труда, включително повишението на безработицата до 6.2%, дадоха причина на спекулантите да купуват евро в петък. Валутният курс се задържа в границите между 1.3380-3420 EUR/USD през втората половина на седмицата, когато бяха най-интересните и важни новини. Реакцията на пазара е много слаба, въпреки че не липсваха изненади за инвеститорите.

Проблемите с държавния дълг на Аржентина и новите санкции срещу Русия също бяха причина за безпокойство, без обаче да се отразят върху статута на долара като убежище от риск. Очевидно е, че инвеститорите не очакват отражение на тези фактори в глобален мащаб. Те предпочитаха да залагат срещу японската йена и британския паунд.

Очакванията са, че азиатската валута ще продължи да поевтинява, а големите играчи трупат позиции срещу нея. По-силен спад на йената в началото на новата седмица ще даде знак и за разпродажби на евро, след като отшуми разочарованието около данните за безработицата в САЩ.

Коментар: Цветослав Цачев, ИП „Елана Трейдинг“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ