Ще има ли режим на тока?

Ще има ли режим на тока?

Ще има ли режим на тока?

Въпросът ще има режим на тока в страната става все по-актуален във връзка със заканата на миньорите от мини „Марица изток“да започнат ефективна стачка от утре. 

Трите рудника от мините подават въглища на четири ТЕЦ-а, като най-големият от тях доставя 25% от електричеството за страната. Ако преустановят работа има опасност да бъде нарушено нормалното подаване на ток и парно.

Синдикатите на рудника настояват работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството. Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г., който се равнява на около 1000 лв. на работник.

От своя страна ръководството на мините заявиха , че средната заплата в мини „Марица изток" е 1500 лева, а дотук всеки от работниците е получил по 760 лв. за отопление и 1300 лв. коледни премии. По думите на Стойков ръководството е изпълнило споразумението и не са оттегляли подписа си. „Убеден съм, че хората виждат и оценяват желанието ни заосигуряване на адекватно за положения от тях тежък физически труд възнаграждение, както и че няма да се поддадат на манипулативните твърдения на синдикалните ръководители", коментира инж. Стойков.

„Режим на тока няма да има в никакъв случай", заяви в интервю за bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. "Арбитражната комисия се произнесе, че стачка може да има, само ако е гарантирано електроподаването до домакинствата. Ако все пак токът спре, миньорите са длъжни да подновят работата си”, допълни той.

По думите му би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, в което работната заплата е висока и се получават бонуси, да възниква напрежение заради пари.

Миньорите получават с 15% повече, държавата има по-големи доходи с около 10 млн. лв., а консуматорите печелят това, че плащат най-ниската цена на електричество в ЕС, т.е. всички сме печеливши. При тези резултати според мен няма основание за оплакване и още по-малко за заплахи от типа - аз държа 90% от въглищата в България и мога да ви спра тока”, каза още Трайков.

Лидерът на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ Генчо Генчев обаче изтъкна, че миньорите имат реални поводи за недоволство.  „Машините са в много лошо състояние. А работниците получават три пъти по-малко от колегите си в Гърция, например, при положение, че производителността е същата”, каза той.

Инж. Танев като представител на работодателите, от своя страна заяви, че стачката няма основание, особено по икономически причини.
„Някой според мен използва синдикатите за дестабилизиране на енергийната система и създаване на несигурна обстановка”, предположи той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ