„Алфа Банк” започва преговори с "Креди агрикол" за придобиване на "Емпорики банк"

„Алфа Банк” започва преговори с Креди агрикол за придобиване на Емпорики банк

„Алфа банк” ще купи своя конкурент „Емпорики банк”за символичната сума от 1 евро, съобщи „Блумбърг”. Агенцията се позовава на информация за започнали преговори между втората по големиа гръцка банка и собственикът на  „Емпорики” -  френската „Креди Агрикол”.

Според „Блумбърг” двете страни са се споразумели френската кредитна институция да налее допълнително 550 млн. долара в „Емпорики банк” за рекапитализация, с което общата сума на рекапитализацията ще нарасне до 2,85 млрд. евро. Рекапитализацията е едно от условията, които Централната банка на Гърция обяви, за да даде зелена светлина за евентуалната продажба на „Емпорики банк”.

Освен това, като част от сделката, „Креди Агрикол”ще купи 150 млн. евро конвертируеми облигации на „Алфа Банк”. Те след време при определени условия могат да се превърнат в обикновени акции.

Интерес към „Емпорики банк” имаха още две гръцки банки - Националната банка и „Юробанк”.

Очаква се сделката да бъде финализирана до 31 декември тази година след като се получат нужните одобрения на надзорните власти и се спази предвидената процедура за преговори с представители на работещите във френската банка.

Междувременно, самата Алфа банк съобщи разпространие до българските медии, с което потвърди, че започва преговори с "Креди Агрикол". Ето какво гласи то:

"Alpha Bank влиза в ексклузивни преговори с Credit Agricole S.A. за придобиване на целия акционерен капитал на Emporiki Bank. Очаква се сделката да приключи до 31 декември 2012 г. и подлежи на одобрениe от съответните регулаторни органи, както и на процедури, свързани с организирането на работни съвети с представителите на заетите в Credit Agricole S.A.

 След завършване на сделката Alpha Bank ще придобие Emporiki Bank, рекапитализирана с 2.85 млрд. евро. Преди финализирането на сделката Credit Agricole S.A. ще внесе допълнителен капитал в размер на 0,5 млрд. евро, в допълнение на внесения към месец юли 2012 капитал от 2,3 млрд. евро. Alpha Bank ще издаде на Credit Agricole S.A. конвертируеми облигации в размер на 150 милиона евро, които според преценката на Credit Agricole S.A. и при определени условия са конвертируеми в обикновени акции на Alpha Bank. Alpha Bank ще придобие целия акционерен капитал на Emporiki Bank по номинална стойност съгласно условията, определени от Гръцкия фонд за финансова стабилност. В резултат на сделката нетната рекапитализация на обединената група е 3 млрд. евро и ще допринесе за изпълнение на плана за рекапитализация на Alpha Bank.

 Alpha Bank ще продължи интеграцията на Emporiki Bank и ще завърши преструктурирането, започнато от Credit Agricole S.A. след придобиването й през 2006 г. Очаква се процесът по интеграция да осигури значителни финансови ползи, включително и изцяло структурирана синергия от икономия на оперативни разходи в размер на 150 милиона годишно.

 Сделката за обединяването на Emporiki и Alpha Bank представлява важна стъпка в процеса на преструктуриране на гръцката банкова система, с обединен пазарен дял в Гърция на двете банки - 19% при депозитите и 25% в кредитирането, както и водещ пазарен дял в ипотечното и корпоративното кредитиране. По предварителни изчисления консолидираните активи към 31 март 2012 г. възлизат на 78 млрд. евро."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ