10% от застрахователите в Европа се провалиха на стрес тестовете

10% от застрахователите в Европа се провалиха на стрес тестовете

 Около 10 % от европейските застрахователни компании не разполагат с достатъчно капитал, за да се справят с евентуална тежка икономическа ситуация. Това сочат резултатите от стрес тестовете в сектора, проведени от Европейската организация по застраховане и пенсионно осигуряване (European Insurance and Occupational Pensions Authority, EIOPA), съобщи „Франс прес”.

Други 8% са неспособни да посрещнат инфлационен риск. Резултатите от тестовете показали, че заради недостатъчен капитал на застрахователите в случай на финансова криза може да се образува дефицит от 4,4 милиарда евро, а при инфлационен риск (ако ръстът на цените принуди централните банки да повишат базовите лихви) този недостиг ще е в размер на 2,5 млрд. евро.

Като цяло обаче, застрахователният сектор в Европа е способен да издържи на икономическо сътресение, се отбелязва в доклада.

221 застрахователни компании са преминали успешно тестовете. Те съставляват около 60% от застрахователния пазар във всички 27 страни членки на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Подробности от изследването можете да видите тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ