3,8% ръст в Централна и Източна Европа прогнозира Райфайзенбанк

3,8% ръст в Централна и Източна Европа прогнозира Райфайзенбанк

Наблюдаваният от 2010 г. ръст за Централна и Източна Европа ще продължи в по-голямата част от региона и след преходната 2011 г. Това прогнозира Петер Брециншек, директор на Райфайзен Рисърч, подразделение на Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ) при огласяването на актуалния икономически анализ на банката днес.

Конкретно за 2011 г. главният анализатор на Райфайзен очаква ръст на БВП в Централна Европа от 3,3%. Страните, поддържащи близки отношения с Германия и с германския бизнес по-конкретно, се радват на експанзия, което вече помогна на икономиките на Полша и Словакия да достигнат своите потенциални темпове на растеж, коментира Брециншек.

Страните в Югоизточна Европа (ЮИЕ) обаче засега отчитат слаб напредък през първото полугодие на 2011 г., в резултат на което се очаква ръст от 1.9% за цялата година. Според Брециншек изоставането за този регион се дължи най-вече на факта, че вътрешното потребителко търсене все още не се е възстановило.

Подобрение на този показател се очаква да започне още през тази година като постененно вътрешното потребление ще измести износа от водещата му роля за икономическия растеж през 2012 г., смятат банковите анализатори. Те предупреждават, че може да се появи риск от надценяване на вътрешната икономическа активност през 2012 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ