Carrefour купува две конкурентни вериги във Франция за повече от 1 млрд. евро

Carrefour купува две конкурентни вериги във Франция за повече от 1 млрд. евро

Веригата Carrefour обяви споразумение с белгийската дистрибуторска група Louis Delhaize за придобиване на френската мрежа от магазини, принадлежаща на нейните конкуренти Cora и Match, предава elEconomista.es.

"Операцията, която е планирана да приключи през лятото на 2024 г., оценява придобитите активи на 1 млрд. евро и ще има положителен ефект върху коригираната печалба на акция на групата от първата година", се казва в изявление на веригата.

Споразумението включва общо 60 хипермаркета Cora и 115 супермаркета Match, които понастоящем дават работа на 24 000 души, главно в регионите Grand Est и Nord, където Carrefour има по-малко присъствие.

"Интегрирането на магазините Cora и Match предлага значителни потенциални синергии, оценени на 110 милиона евро брутна оперативна печалба (Ebitda) на годишна база 3 години след ефективното приключване на транзакцията", посочват от Carrefour.

Свързаните разходи за интеграция, разпределени за 2 години, се оценяват на 200 милиона евро, включително оперативни разходи и инвестиции.

Операцията подлежи на одобрение от френския орган за конкуренция, въпреки че предвид силното географско допълване на двете участващи групи, Carrefour счита, че възможните неудобства за конкуренцията са ограничени и че операцията ще приключи през лятото на 2024 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ