В подкрепа на българското изкуството – основна цел на мецената Мило Борисов

В подкрепа на българското изкуството – основна цел на мецената Мило Борисов

В подкрепа на българското изкуството – основна цел на мецената Мило Борисов

Какви са възможностите, за да се подпомага развитието на творците у нас? Това е въпрос, особено актуален през последните години, през които сферата на изкуството претърпя сериозни метаморфози. Съществена помощ за реализацията на много проекти идва от меценатите, които подпомагат изкуството във всичките му форми. Както и от публиката, която продължава да посещава и поддържа качествените представления.

На фона на променящата се културна среда се появи и нова продуцентска къща, която още със започването на дейността си, постави сериозна заявка за подкрепа на съвременното, модерно, стойностно и новаторско изкуство. Тя носи името Palms Music и е проект на предприемача Мило Борисов, известен още и като меценат на редица талантливи български спортисти.

Още с появата си Palms Music започва да реализира първите си проекти. Концепцията, която следва, е, че за качественото изкуство не съществува жанр. От позабравената, но възродена балетна мистика, през пиано рецитали и концерти, до авторски спектакъл и изложби. Идеята на Мило Борисов е да търси и развива новаторството в културния живот, който вярва, че е дълбоко закодиран в българския талант и заслужава своето световно представяне и признание. Отношението към изкуството е предопределено от семейната среда на Мило Борисов. Заедно със сестра му Роси МакКий, която е и негов бизнес партньор, израстват сред ценители на музиката и сценичните творби.

Сред успешните и перспективни имена, които попадат в портфолиото на продуцентската къща, са световноизвестният пианист Иван Янъков, скулпторът Александър Давидов, композиторът Стефан Димитров, художникът, текстописец и фотограф Иван Тенев, естрадната певица Петя Буюклиева, певецът и композитор Христо Кидиков.

Под егидата на Palms Music се реализират балетните постановки „Сънят на Пилат“ и „Спящата красавица“, както и мюзикълът „Есмералда“, всички част от Старозагорската опера и с подкрепата на Министерството на културата.

Следващи проекти, които са подпомогнати от Мило Борисов и компанията му, са и музикалните рецитали на пианиста виртуоз Иван Янъков, осъществени пред българска публика. Той е един от най-известните български пианисти в световен мащаб. Именно споделяне на опита му от сцени на четири континента осъществят от продуцентската къща, спонсорирайки майсторски клас за ученици и студенти в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, който се проведе в края на октомври. Мило Борисов и Иван Янъков планират през 2023 грандиозен спектакъл за 4 пиана и балет по български етно мотиви и теми, който ще бъде представян както у нас, така и на световни сцени.

Един от ключовите проекти на Palms Music и Мило Борисов е осъществяването на бенефисния концерт на Златните момичета, които след спечелването на златото от всички шампионати в света вече носят приза „диамантeните момичета“. Благодарение на добрата организация на спортистите, ясната концепция за авторска музика и реализирането на техническата част със специално създаден мапинг, шоуто направи фурор по време на премиерата си през декември 2021 г. Освен че предизвика интереса на зрителите чрез преплитането на спорта с няколко изкуства, спектакълът помага и за изграждане на добро партньорство между продуцентската къща и Федерацията по художествена гимнастика.

Успешно реализираният проект води до следващия – организирането на Световното първенство по художествена гимнастика, което се проведе в София през септември тази година. То донесе отличие за спортистите ни и признание за Мило Борисов по отношение на организирането на събитие от подобен висок ранг. Отличието бе инициирано и връчено лично от президента на ФИГ г-н Моринари Ватанабе.

От натрупания опит до момента и концепцията на продуцентската къща се разчита една дългосрочна стратегия, заложена от Мило Борисов, за промотиране на българските творци. Именно това ще е и посоката занапред – откриване на нови и перспективни таланти, подпомагане на тяхното израстване, създаване на стойностни произведения и представления и предоставяне на опции за пълноценно сътрудничество.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ