Moody's понижи оценката и на Европейския фонд за финансова стабилност

Moody's понижи оценката и на Европейския фонд за финансова стабилност

Moody's понижи оценката и на Европейския фонд за финансова стабилност

Международната рейтингова агенция Moody's понижи от стабилна до негативна перспективата пред Европейския фонд за финансова стабилност, ден след като намали перспективите на Германия, Холандия и Люксембург, предаде „Франс прес“

Moody's обяви, че решението за понижаване на перспективата на помощния фонд на ЕС отразява негативните промени в перспективата по кредитния рейтинг на Германия, Холандия и Люксембург.

Вчера Moody's съобщи, че трите страни, чиито рейтинги са на ниво ААА, са изправени пред рисковете от перспективата Гърция да напусне валутния съюз. Ако това се случи, негативният ефект ще се пренесе върху Испания и Италия, посочват анализаторите на Moody's. Дори и този развой да бъде избегнат, ще се наложи по-голяма колективна подкрепа за страни като Италия и Испания. Бремето на тежестта ще падне най-вече върху държавите с най-добър рейтинг в еврогрупата, ако тя остане в същия си състав.

Нивото на несигурност относно перспективата за Еврозоната и потенциалният удар от правдоподобни сценарии за страни-членки вече не са в съответствие със стабилни перспективи. Реактивния и постепенен политически отговор от страна на европейските лидери като една от причините за продължаващото безпокойство”, съобщи рейтинговата агенция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ