Украинският милиардер Ринат Ахметов излиза от медийния бизнес

Украинският милиардер Ринат Ахметов излиза от медийния бизнес

Украинският милиардер Ринат Ахметов излиза от медийния бизнес

Ринат Ахметов, най-богатият украинец, отстъпва на правителството медийната си империя в отговор на закон, който цели да ограничи влиянието на олигарсите в страната, информира Kyiv Post.

„Тази седмица Media Group Ukraine ще предаде в полза на държавата всички украински лицензи на нашите телевизионни канали... както и лицензи за печатни медии“, се посочва в официалното изявление на Ахметов, публикувано в уебсайта на групировката SCM.

55-годишният милиардер уточни, че решението му е в отговор на влезлия в сила закон, насочен към „предотвратяване на заплахи за националната сигурност, свързани с прекомерно влияние“ на олигарси, приет през септември 2021 г. Бизнесменът счита, че „краткият шестмесечен срок, предвиден в закона за продажба на медийни активи, съчетан с руската военна агресия срещу Украйна, прави невъзможно SCM да продаде медийния си бизнес при пазарни условия“.

Media Group Ukraine е един от най-големите медийни холдинги в Украйна - състои се от 10 телевизионни канала, включително няколко новинарски канала, онлайн и печатни медии.

Помощникът на украинския президент Михайло Подоляк приветства решението в Twitter, като подчерта, че „законът за деолигархизация е началото на нова страница в отношенията между държавата и бизнеса“.

Този ход идва малко след като лидерите на ЕС предоставиха на Украйна статут на кандидат за членство в Блока, заедно с Пътна карта за привеждане на институциите на страната в съответствие с европейските стандарти.

Със състояние, оценявано на 4,2 млрд. долара, Ахметов е президент на футболния отбор „Шахтьор”, Донецк, от 1996 г. Той създава групата SCM Holdings, специализирана в производството на стомана, енергетиката, но също и в производството на въглища и металургията.

Неговото нетно състояние е намаляло значително през последните месеци, особено с унищожаването на заводите му в Украйна, включително стоманодобивния комбинат Азовстал в Мариупол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ