България участва в международната полицейска операция Voyager 2015

България участва в международната полицейска операция Voyager 2015

Днес, 29 май, на територията на България, Белгия, Чехия, Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Холандия, Румъния, Словения,Великобритания, Латвия, Литва, Португалия и Швеция се провежда международната полицейска операция Voyager 2015, съобщиха от пресцентъра а МВР.

При еднодневната акция, организирана от TISPOL в координация с Европол, ще се извършват засилени проверки на пътници и техните багажи, пътуващи с международни автобусни линии. В България операцията се осъществява по метода на широкообхватния контрол. Участват служители на различни структури на МВР, Министерството на финансите и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, имащи отношение към повишаване сигурността на пътя.

На територията на СДВР и ОДМВР – Варна специализираната полицейска операция се провежда в районите на големи автогари, обслужващи международни линии. В ОДМВР - Русе акцията е на ГКПП - Русе, като при проверките ще бъдат включени двама румънски полицейски служители, съгласно подписаните на 28.06.2010  г. в Гюргево “Правила за извършване на съвместни действия на пътните полиции в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на България и Румъния”. На територията на ОДМВР - Хасково специализираната операция е на главен път I-8 (E-80), в района на Капитан Андреево.

Организацията и координиращите дейности са възложени на „Пътна полиция“, в непосредствено сътрудничество със служители от „Криминална полиция“, „Икономическа полиция“, „Гранична полиция“, „Охранителна полиция“, Дирекция „Миграция“, Агенция „Митници“ и ИА ”Автомобилна администрация”. Информационното осигуряване при проверка на чужди граждани ще се осъществява с подкрепата на Европол.

Операцията е продължение на успешно проведените акции Voyager през последните три години. Основната цел е противодействие на трансграничната престъпност – предотвратяване на криминални престъпления, свързани с трафик на наркотици, притежание на огнестрелно и друг вид оръжие, крадени стоки, фалшиви документи и пари, незаконна миграция, както и установяване на издирвани.

В хода на проверката се извършва и контрол по безопасността на движение по пътищата и редовността на документите на водача и превозното средство.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ