Близо 1000 ученици споделиха идеи за силен старт на България

Близо 1000 ученици споделиха идеи за силен старт на България

Близо 1000 ученици споделиха идеи за силен старт на България

Около 1 000 ученика изразиха мнението си по актуални социални проблеми в есе на тема „Моят силен старт за България започва с…” в рамките на инициативата „Силен старт с Пощенска банка”. В тазгодишното издание на програмата, подкрепяща средното образование, финансовата институция ще награди 50-те ученика, написали най-добрите есета със стипендии в размер на 1 000 лв. Необходимо условие за участие беше кандидатите да предложат оригинални и приложими в практиката решения на проблемите на страната и да са с успех от предходната година не по-нисък от 5,00.

В седмото издание на програмата се включиха ученици от 8 до 12 клас в гимназиите и специализираните училища от 111 града на България. Най-голям брой са участниците от София със 192 есета, следвани от учениците от Варна (с 62 есета) и от Пловдив (с 43 есета). За стипендиите се борят и ученици от градовете Абланица, Берковица, Добрич, Горна Оряховица, Пазарджик, Сандански, Силистра, Шумен, Ямбол и др. Най-активните участници са тези от 11 и 12 клас с общо 463 есета, разделени почти по равно.

Есетата на кандидатите ще бъдат оценявани до края на февруари. Журито е съставено от представители на партньорските организации, на медиите, представени от Евгения Друмева, главен редактор на новинарския сайт Vesti.bg, Максим Майер, редакционен директор на сп. „Мениджър”, Любослава Русева, журналист от сп. „Тема”, и на Пощенска банка. Инициативата ще приключи със създаването на първата Младежка пътна карта за развитие на България, която ще съдържа предложения за силен старт за страната, обобщени в 20 стъпки, и ще бъде връчена на представители на управленската власт.

Сред идеите на участниците преобладават предложения за подобряване нивото на образование в България, подобряване на пътната инфраструктура, реформа в здравеопазването и успешната реализация на младите в обществото.

Програмата за подкрепа на средното образование „Силен старт с Пощенска банка” се провежда от 2005 г. под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката. Инициативата е израз на убеждението на Пощенска банка, че знанията, дисциплината и ученолюбието са предпоставки за успешна личностна и професионална реализация в съвременното общество. От старта на програмата до днес общо 766 ученици са получили стипендии от Пощенска банка на обща стойност 376 250 лв.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ