Борисов обяснява „бавно, напоително и внимателно” на министрите за подслушванията

Борисов обяснява „бавно, напоително и внимателно” на министрите за подслушванията

Борисов обяснява „бавно, напоително и внимателно” на министрите за подслушванията

Премиерът промени в крачка днес дневния ред на редовното правителствено заседание и посвети част от него на обстоятелствен коментар и инструктаж относно разразилите се напоследък скандали с подслушвания. Стенограмата от обяснението на Борисов, което самият той определя като „бавно, напоително и внимателно” беше качена на сайта на Министерски съвет, за да може, както става ясно от текста й, да стигне и до „тези наши доброжелатели да изкараме мандата си, които от два-три дни се упражняват” (б.р. по темата с подслушванията). Ще запазим безпристрастна дистанция като ви предлагаме да прочете едно към едно частта от стенограмата, в която премиерът разяснява ситуацията на министрите си, вместо да ви я преразказваме.

 „БОЙКО БОРИСОВ: Понеже сме на тази тема, да ви направя едно разяснение, защото сутринта слушах Мартин Димитров. Те или не искат да разбират, или това по-точно им е угодно да го говорят, но да ви го разясня на вас, защото в неговото изказване като тънка червена нишка вървеше през цялото време едва ли не, че – или вие не сте личности, или ние правим някакъв терор върху вас.

Затова ще ви го обясня бавно, напоително и внимателно, за да може и чрез стенограмата да стигне и до тези, които два-три дена поред от типа на Костов, Гяуров, Мартин Димитров, в кавички, „наши доброжелатели да изкараме мандата си”, се упражняват.

Когато за някой от нас, говоря в множествено число, дойде сигнал – неанонимен – дали е от гражданин, дали е от организация, дали е от фирма, дали е от служител на различно ниво в администрация, парламент, президентство – няма значение, или когато дадена служба - дали е ДАНС, дали е МВР, дали е самата Прокуратура, ако сигналът е дошъл там – относно дейност, касаеща корупция, всяко престъпление, което по смисъла на закона получава присъда над 5 години затвор, може да бъде ползвано за разкриването му, документирането му или установяването му с така наречените Специални разузнавателни средства.

Дали ще бъде проследяване, дали ще бъде подслушване, дали ще бъде събиране на информация чрез свидетели или чрез други – сателитни снимки или каквото и да било друго, това са мероприятия, които дадената служба или самият прокурор, винаги със съдийско разрешение, започва да проверява.

Когато тази информация дойде при мен във вид на справка, доклад, сигнал – каквото и да е, аз отгоре пиша: или за ДАНС, или за МВР, или, ако ми се струва, че е сериозно и има действително такъв потенциал за подобна практика, директно го адресирам с молба главният прокурор и Върховна касационна прокуратура да образуват проверка и да се установи е ли е верен този сигнал, има ли извършено престъпление и ако има извършено престъпление, да се повдигне обвинение, или ако няма – съответно да се прекрати.

Аз имам два пътя. Първият вариант е така нареченият чадър. Докато чета, викам потърпевшия, министъра или заместник-министъра, към който е отправено това предупреждение или този сигнал. Предупреждаваме го и всъщност всичките тези мероприятия нямат никакво значение. Той вече е предупреден, знае и те са безсмислени.

Това никога не съм го правил и няма да го правя.

Затова, когато отиде при прокурора тази проверка, това е хубаво за вас, защото ако няма извършено престъпление и това е сигнал, който цели да урони престижа ви, да ви дискредитира, ако това не го направим по този законен начин, ще мине време и тези, които са дали тези материали, по същия начин, по който сега пускат компроматите, ще излязат и ще кажат: Ето, на тази дата ние сме казали на премиера, че министър „Х” извършва корупционна дейност. Какво се случва вследствие на това? Нищо.

Когато се направи тази задълбочена проверка от прокурор, от службите под негово ръководство, повтарям, с взето от съдия, така, както е по закона, разрешение, накрая прокурорът пише: „Да, има престъпление”, повдига обвинение, отива някой в затвора. Ако няма, пише „Няма данни за извършено престъпление”, приключва и всеки един от нас излиза чист от тази проверка.

Така че, какво съм казал аз, още веднъж да повторя. Че към който и да дойде подобен сигнал, той ще бъде пуснат на прокурора. Това нито е обидно за вас, нито означава, че аз ви подслушвам. Дойде ли сигнал, потвърдят го службите, че има възможност и подобно – дали е търг, дали е конкурс, дали е някакво такова мероприятие, което е генерирало съмнение за подобно престъпление, считайте, че съм го пуснал.

И това е разликата между нас и другите. Защото помните как сменяха Овчаров, Корнелия Нинова. Онази вечер Дянков като го питаха в „Панорама”, просто трябваше да попиташ: „Вас защо ви свалиха от заместник-министър? Причина. Знаете или не знаете? Ако не знаете, каква е кадровата ви политика, защо ви свалиха, без да ви кажат? А ако знаете, да не би да е заради Пловдивския панаир нещо, да не би да сте участвали да ги извадите от забранителния списък? Просто прочетох го между редовете.

Защото те са нагли. Казах ви – тези необезпечените договори – съберете ги в една папка и им ги дайте да ги видят. Всеки път ви питат къде са договорите, защото еврокомисарят е написал „Драги Серж”, но те са факт – при Плевнелиев, при Караджова, в отбраната. Извадете ги и ги покажете.

Просто ми омръзва да излизам да ви защитавам за неща, за които вие самите сте ми ги докладвали, че са факт. Като са факт, излезте на другия ден, кажете: „Госпожа Нинова, казахте, че няма обезпечени договори. Ето, аз съм министърът на регионалното развитие и Ви казвам: В снегопочистването не си бяхте платили за предишната година колко милиона, Плевнелиев?

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ: Общо 288…

БОЙКО БОРИСОВ: Защо си мълчите и защо публиката в „Панорама” остава с впечатление, че Дянков не може да си отговори на въпроса срещу Корнелия Нинова? Защо? На другия ден излизате и правите – щом искат да си играем на тази игра, тя е най-удобна за нас – на другия ден излизате и казвате: „Добър ден. Вчера ето какво е казано… Ето, само при мен са 288 милиона. Защо не си ги платихте?"

Знаете ли ако имаме отнякъде да ни влязат 288 милиона, какъв мехлем ще бъде за вашите души, как ще ги разпределя за кино, за театър допълнително, за МВР, за образование, за БАН! Да ни дойдат отнякъде 288 милиона, Плевнелиев?

А тя си извадила лицето – какво ни каза един еврокомисар. Щом ти е казал еврокомисарят, ето какво ти казва пък регионалният министър и ето ги данните! Колко е задължението в „НЕК”, което сме получили заради „Цанков камък”, необезпечени, които ние плащаме? И колко други такива?

Но вече те минават в атака и понеже вие не ги изваждате, на тях им се услажда да ви атакуват на тази тема. При Караджова колко са необезпечените договори? Като са 170-180 милиона, на другия ден каните господин Дянков като вицепремиер с Плевнелиев, правите една – имаме централа, ако искате, имате министерства, където искате – сядате и казвате: „Снощи…”, господин Дянков, „…ето как стоят нещата с необезпечените договори.” – само в тези две министерства.

Другия път като пита Корнелия Нинова, ето, моля ви, да й ги предадете, защото те така ни атакуват със своите бели – и мълчим! Станишев излиза и с цялата си наглост и нахалство говори, че ние сме оскъпили „Люлин”. Неслучайно, помните ли – вкарах я в парламента тази магистрала – и мълчаха като риби в парламента! Защото Плугчиева отиде и се снима на 5 километра асфалт в ливадата над Банкя. След тези пет километра следваше планина – нито тунели, нито мостове, нищо!

Добре, че заведохме журналистите да снимат планините и назад, и напред. Той излязъл в неделя и казал: „Това правителство оскъпи магистралата”. А това, че ние не загубихме 250 милиона евро от Брюксел, трябваше данъкоплатците от 1 януари да я плащат, те забравят или по-точно като няма кой веднага да излезе да им насоли главите за това, което са направили, те казват: „Те си мълчат”.

И днес пак някъде прочетох: „ГЕРБ мълчали”. Защо мълчите? Говори Станишев за „Люлин”, Плевнелиев! Обаждаш се в предаването искаш да те включат. Това е демокрация, ако искат. Както на мен ми ги включваха всичките. Няма да забравя една сутрин, когато един пиян се включи в едно предаване по bTV. Казваш: „Господин Станишев, така е ситуацията за „Люлин”. Ако не искат да те включат - на другия ден – пресконференция. Те ще дойдат. И обясняваш пак, пак и пак какво са ни донесли за „Люлин”, после за „Тракия”, после за „Марица”, после за „Струма”, всеки ден!

Защото иначе те забравят, разчитат, че народът забравя, че ще им отвлекат вниманието какво казал Дянков или какво казал Цветанов по някое СРС. Разбирате ли ме? Щом чуете името си, министерството си, на другия ден излизате и давате отговор. Ако сте виновни – „Да, сгрешили сме, прави са”. Ако обаче, както наблюдавах по необезпечените договори, след това и за друго, Дянков – тя ти казва „Резервът е на предишното правителство”. Как ще е на предишното правителство? То е на по-предишното, и на по-по-предишното. То е на българския народ. Да, изпълнили сме го. Да, запазили сме данъците 10%, но това беше в нашата програма за 10% плосък данък и те за да ни вземат предизборното говорене, го въведоха. И самите те сега по мероприятията си от Пирински или кой ли не искат да го махнат. Веднага я контрираме, защото тя лъже. И най-вече – защо ви смениха като заместник-министри? Защо? Каква беше причината? С кое не се справихте?

Така че, на никого от вас не съм уронил достойнството, точно обратното – бих му го уронил и бих му създал в бъдеще проблем, ако на сигнала напиша „Не” като резолюция или кажа на службите „Няма да работите”, или тръгна да се разправям с прокурора дали е прав или не и да се опитвам да влияя. Затова работете смело, отговорно, в условията, че всичко, което правите, трябва да е честно и почтено и прозрачно и няма от какво да се плашите.

Те ви подтикват да кажете „Ние не искаме да ни подслушват”. Да, когато работиш честно и почтено, няма кой да те подслушва."

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ