Ефективен подход към неразплатените вземания

Ефективен подход към неразплатените вземания

Колкото по-бързо кредиторът предприеме действия, толкова по-голяма е вероятността вземането да бъде събрано, съветва адвокат  Надежда Петрова от „Коин Консулт“

- Каква е ситуацията след отмяна на извънредното положение по отношение на междуфирмената задлъжнялост и рисковете от фалити? 

- Много браншове бяха засегнати сериозно от кризата и резултатите от това икономическо сътресение започват да излизат наяве. Спрямо периода преди пандемията имаме осезаем ръст на запитванията за съдействие при несъбрани вземания. Бизнесът започва да изпитва затруднения в търговския оборот и липса на средства.

- Как да постъпят кредиторите и съответно длъжниците при ситуация с несъбрани вземания?

- Най-важното за един клиент е да събере вземането си по-бързо. Когато говорим за събиране на просрочени вземания важи правилото, че колкото по-бързо кредиторът предприеме действия, толкова по-голяма е вероятността вземането да бъде събрано. От друга страна длъжникът също има интерес да уреди задълженията си своевременно, тъй като в противен случай може да се пристъпи към принудително изпълнение, което е свързано със заплащането на допълнителни разноски и увеличаване на задължението.

- Какъв е подходът на вашата кантора?

- Обхващаме целия процес – както извънсъдебно, така и съдебно и изпълнително събиране. Предлагаме събиране както от юридически лица, така и от физически. Винаги се стремим да решим даден спор извънсъдебно, защото тогава се защитава максимално интересът и на двете страни. Ако не бъде постигнато споразумение, пристъпваме към съдебно събиране и съответните процедури по принудително изпълнение.

- Има ли гаранция, че вземането ще бъде събрано и каква е успеваемостта?

- Винаги, преди да поемем даден случай, правим обстойна проверка на длъжника и на документите, от които произтича вземането, за да дадем становище на клиента. Ангажираме се по случаи, за които преценим, че вземането е събираемо, и затова успеваемостта при нас е висока. Възнаграждението на кантората е обвързано с постигнатия резултат. Това е гаранцията, която даваме на нашите клиенти, че интересите им ще бъдат максимално защитени.

- Какво е предимството на клиентите, които ползват услугата абонаментно правно обслужване?

- Те ползват цялостно юридическо обслужване, съчетано с услугата по събиране на вземания. Ползват избран от тях пакет от юридически услуги според конкретните им нужди и на фик­сирана месечна цена, което им спестява значителни средства и им дава предвидимост при бюджетиране на разходите на дружеството. В допълнение клиентите, които използват абонаментното правно обслужване, имат преференции при събиране на вземания, както и при водене на съдебните дела. 

Автор: Венцислав Савов. Итервюто е публикувано в бр. 06 на списание Мениджър

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами
Проф. Кантарджиев: Три са инфекциите, които ще са на обществено внимание декември и януари