Бургас - „Най-добрият град за живеене в България" за втори път

Бургас - „Най-добрият град за живеене в България за втори път

За втори път Бургас излезе начело в ежегодната класация на Дарик радио и в. „24 часа” - „Най-добрият град за живеене в България”. Крайморският град спечели тази титла за първи път през 2010 г. Освен него, двукратни победители в класацията са Варна и София.

Призът – табела с надпис „Най-добър град за живеене” бе връчен от президента Росен Плевнелиев на кмета на Бургас Димитър Николов. "Българските градове се променят и то, към добро и ще се променят още повече, защото съм убеден, че в следващите години държавните пари ще се харчат много по-умно и най-вече с идеята да се подобрява качеството на живот в тях", посочи държавният глава. Той посъветва организаторите на класацията да добавят още няколко критерия в следващите й издания, които открояват именно работата по посока на подобряването на качеството на живот, като например колко електронни услуги предоставя дадена община.

В шестата поред класация „Най-добрият град за живеене”, Бургас завоюва още една титла – читателите на DarikNews.bg го определиха чрез електронно гласуване като града, който предоставя на жителите си най-добри условия за живот. Благодаря за това признание, спечелено с подкрепата не само на местните жители, но и на жителите на много други български градове, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Читателите на в. „24 часа” пък определиха Стара Загора като най-добрия град за живеене през 2012 г. в класацията на интернет страницата на изданието.

В тазгодишното проучване на класацията бяха включени 27-те областни града, оценени по 29 критерия.

 Бургас е получил максимален брой точки в областите: чужди инвестиции, процент на безработни граждани, бездомни кучета, безплатен безжичен интернет на обществени места, брой денонощни аптеки, хубава главна пешеходна улица, работно време на магазините, близост до курорти. Проблемни за града са екологичното състояние и броят на кражби на автомобили.

На второ място в класацията е София, а трети е Благоевград.

Столицата на България взе призовата награда в категорията „Град с устойчиво инфраструктурно развитие.” София получи и награда за град с най-много wi-fi мрежи.

Титлата "Най-красив град" за 2012 бе присъдена на Трявна.

Пловдив бе обявен за победител в категорията „Арт град”, а в категорията „Зелен град” този път бяха излъчени двама победители, след като бе разделена на две, за да бъдат поощрени по-малките градове. Към обичайните критерии в тази категория, вече е добавен и показателят "спестени въглеродни емисии на глава от населението и енергийна ефективност." Именно този критерий е извел начело сред малките градове в зелената надпревара Кочериново. Сред големите градове за „Зелен град” на 2012 г. бе обявен Ловеч.

 Ето и резултатите на градовете участници, оформили шестата класация „Най-добър град за живеене:

1. Бургас – 66,5 т.

2. София – 64,5 т.

3. Благоевград – 61,5 т.

4. Варна – 60 т.

5. Стара Загора – 59,5 т.

6. Велико Търново – 57 т.

7. Пловдив - 57 т.

8. Русе - 54 т.

9. Кюстендил - 51 т.

10. Габрово – 52,5 т.

11. Плевен - 50 т.

12. Сливен – 46,5

13. Хасково – 46 т.

14.Добрич – 45 т.

15. Разград – 45 т.

16. Ловеч – 44 т.

17. Ямбол – 44 т.

18. Смолян – 43,5 т.

19. Кърджали – 42,5 т.

20. Враца – 42 т.

21. Пазарджик – 41 т.

22. Шумен – 40,5 т.

23. Монтана – 39 т.

24. Перник – 38,5 т.

25.Силистра – 37,5 т.

26. Видин – 37 т.

27. Търговище – 35,5 т.

На официалната церемония, която се състоя в Археологическия музей в София днес бяха обявени и победителите в студентския конкурс Sofia Answers. за обновяване на градската среда, организиран от Siemens България и подкрепен от Столична община, Технически университет София и Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Участници от двата университета имаха за задача да представиха свои визии и решения за градското развитие на София, а специално жури с участието на главния изпълнителен директор на Siemens, г-жа Боряна Манолова, и главния архитект на София, арх. Петър Диков, избра най-добрите сред тях.

С награди днес, връчени от Боряна Манолова, бяха отличени два проекта - Smart Grid - The Way We Control The Power за ограничване на вредните емисии във възуха чрез изграждане на умна електропреносна мрежа на Иво Георгиев и Елвис Бабуров от Тухническия университет и проекта ‘’Енергийно дърво’’ – изграждане на енергийноефективен паркинг в центъра на София (със система за зареждане на електромобили и соларна система на покрива на паркинга) на Георги Александров и Цветелин Анев от Университета по архитектира и сградно строителство.

В допълнение към отличията Иво и Елвис ще имат възможност да посетят уникалната енергоспестяваща сграда Siemens City във Виена. Георги и Цветелин пък ще разгледат модерния и мултифункционален център за планиране и развитие на градската среда на Siemens - the Crystal в Лондон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ