Българите стават по-щедри

Българите стават по-щедри

Българите стават все по-щедри, сочи Световният дарителски индекс на КАФ (World Giving Index) - най-изчерпателното прочуване на благотворителното поведение на хората по света. Резултатите от Световния дарителски индекс бяха оповестени от Международната мрежа на КАФ и българския партньор Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

В България броят на хората, ангажирани с доброволческа дейност (7%) и на тези, които са помагали на непознат (36%), е с най-високите си равнища, откакто страната ни участва в това проучване.

С 5% на годишна база се е увеличил броят на хората, които са дарили пари за благотворителни каузи. Общо 15% от хората в България са дали пари за благотворителност през изминалата година. За сравнение година по-рано са били 10%.

В сравнение с 2012-та, България се изкачва нагоре в скалата на щедростта, като получава индекс 19*. Въпреки това страната ни продължава да е сред последните двадесет и се нарежда на 118-то място от 135.

„Радостно е, че процентите на България вървят нагоре и можем да регистрираме по-голямо дарителство и съпричастност“ , заяви Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация „Помощ за благотворителността в България“.

„Все пак, най-важното от Световния дарителския индекс на КАФ е напомнянето, че не е нужно да сме богати, за да сме щедри на човечност и че важното е да помагаме редовно - с думи, с време, с умение и с пари винаги когато можем“, допълни Баракова.

Световният дарителски индекс на КАФ се основава на проучване на „Галъп“ в 135 държави през изминалата година и изследва три аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат.

Световният дарителски индекс на КАФ установява, че светът като цяло е станал по-щедър. Въпреки свиването в глобалната икономика, средният процент на хората, които даряват пари, доброволстват и помагат на непознати се е увеличил .

Възходящата тенденция в голяма степен се определя от факта, че 200 милиона души повече са помогнали на непознат през 2012 година. Нарастването при този аспект е повече от два пъти в сравнение с другите два.

Световният дарителски индекс на КАФ установява, че САЩ е най-щедрата държава в света, следвана от Канада, Бирма (Мианмар) и Нова Зеландия, които си поделят второто място, и Ирландия на пето място.

Следващите пет в класацията са Великобритания (6) , Австралия (7), Холандия(8), Катар (9) и Шри Ланка (10).

В дъното на класацията са Гърция (135) и Хърватия (134).

Навсякъде по света жените са по-склонни да дават пари за благотворителност, докато мъжете са по-склонни да бъдат доброволци и да помогнат на непознат. През последната година регистрираме голямо увеличение на броя на мъжете, които са помогнали на непознат, което означава, че пропорционално повече мъже помагат на непознат, в сравнение с предишните години.

Развиващите се икономики се изкачват в класацията: в Индия 244 милиона души са дарили пари за благотворителност в сравнение с 163 милиона в предходната година. В Китай 373 милиона души са помогнали на непознат.

Световният дарителски индекс на КАФ за 2012 г. установи следните факти и тенденции :

Даряване на пари

  • Мианмар е страната с най-голям дял на хората, които даряват пари за благотворителност (85%). Това подчертава факта, че даряването е нещо повече от само богатство. В действителност, от десетте държави в челото на класацията осем не са в Г-20. Великобритания е на второ място (76%), Малта трета ( 72% ) и Ирландия и Тайланд съвместно четвърти (70%) .
  • В Индия все повече хора даряват пари за благотворителност в сравнение с където и да било по света - над 244 милиона души. Пакистан също влезе в топ десет за броя на хората, които даряват пари за благотворителност след трета поредна година с бедствени наводнения , засегнали повече от пет милиона души.

Даряване на време (Доброволчество)

  • В сравнение с 2011 г. най-голям ръст има в броя на младежите, участващи в доброволчески дейности - сред 15-24 годишните ръстът е от 18,4% през 2011 г. до 20.6% през 2012 г. През последните пет години тази възрастова група премина от групата „най-малко вероятно да бъде доброволец“ до втората „най-вероятно да бъде доброволец“ .
  • Туркменистан е на първо място в списъка на страните с най-голям дял на хората, даряващи време (57%) , следвана от Шри Ланка (46%), САЩ (45 %) , Мианмар (43 %) и Филипините (43 %).
  • Благодарение на голямото и нарастващо население на Индия, заедно с рязкото увеличаване на дела на хората, заети с доброволческа дейност (от 10% до 18% ), Индия изпревари САЩ като държавата с най-много доброволци - 157 милиона.

Помощ на непознат

  • Американците са по-склонни да помогнат на непознат в сравнение с жителите на всяка друга държава през 2012 г. (77%). Като абсолютна стойност американците са на трето място по брой хора, които са готови да помогнат.
  • Катар е с втория по големина дял на хората, които помагат на непознат (73 %), следвани от Либия (72%) , Колумбия (70 %) и Сенегал (68 %) .
  • Китай оглавява класацията за най-голям брой хора (като абсолютна стойност), помагащи на непознати, поради огромния брой на населението. Над 373 милиона души помагат на непознат в Китай.

*Индексът е средно аритметично от показателите на трите изследвани аспекта на дарителството: даряване на пари за благотворителност, доброволчество и помощ за непознат. През 2012 г. индексът на България беше 15.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ