България през 2013-та

България през 2013-та

Бурна и неспокойна бе за България изтичащата 2013 година. Тя бе белязана от доста знакови събития, които сякаш ускориха усещането за необичайна динамика -  – първи референдум в демократичната история на България, оставки, предсрочни избори, политически кризи. Но може би едно от най-значимите неща, което се открои през 2013 г. бе гражданското общество. Дълго трупано, народното недоволство избухна по улици и площади в цялата страна още пред февруари, давайки ясен сигнал на политиците, че трябва да има промяна.

В рамките на два дни ще направим кратък обзор на изтичащата 2013 г. като ви припомним най-значимите събития в страната.

Януари

Първи демократичен референдум. В края на януари в България се проведе първият референдум след падането на комунизма през 1990 г. Гражданите бяха запитани дали трябва да се развива ядрена енергетика в България. Интересът към референдума беше доста нисък. Избирателната активност беше 20,22%. Да се развива ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала пожелаха 851 757 (60,603%) души, против бяха - 533 526 (37,961%) гласоподаватели.

Мъж се опита да простреля Ахмед Доган. По време на конференция на ДПС, 25-годишният Октай Енимехмедов се качи необезпокояван на сцената, където Доган изнасяше реч и насочи пистолет срещу лицето на лидера на ДПС. Пистолетът засече, а нападателят беше обезвреден от делегати на партията. Малко по-късно същия ден Доган обяви, че се оттегля от лидерския пост на ДПС, с което беше затворена една голяма страница от българската политическа история. По-късно прокуратурата обвини нападателя на Доган в опит за убийство.

Сметната палата изнесе притеснителни данни, от които стана ясно, че 291 държавни служители на високи постове и представители на местната власт не са подали точна информация за имотното си състояние. Сред тях бяха тогавашните шефове на ДКЕВР Ангел Семерджиев и управителят на НЗОК - д-р Пламен Цеков.

Отстраниха шефа на ДКЕВР. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев бе отстранен заради забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни
актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Февруари

Протести срещу монополите. През февруари десетки хиляди хора излязоха по улиците на България в знак на протест срещу високите сметки за парно и ток. В продължение на месец всяка неделя граждани окупираха улиците с искане за по-ниски сметки и по-голяма прозрачност. Кулминацията на протестите дойде на 19 февруари, когато се стиган до сериозни сблъсъци между протестиращи и полицията. През февруари се роди и нова форма на протест - хората факли. За месец над шестдуши се самозапалиха. Най-голямо внимание привлече Пламен Горанов, който се заля с бензин и се запали, искайки да привлече вниманието на власта към обикновенните хора. По-късно Пламен почина от раните си.

Оставка на правителството. Под натиска на протестите и зачестилите сблъсъци и самозапалващие се хора правителството на Бойко Борисов подаде оставка. След оставката на правителството президентът Росен Плевнелиев предложи мандата за управление на втората парламентарна сила в 41-вото Народно събрание – БСП. Очаквано мандатът беше върнат. Същото стори и от ДПС и така се отвори пътят към създаване на служебен кабинет.

Избор на нов патриарх. През февруари се състоя изборът на патриарх на България. Това стана след смъртта на дългогодишния патриарх Максим през ноември 2012 г. На 24 февруари Българската православна църква избра Русенският митрополит Неофит за новия български патриарх.

Март

Служебно правителство. На 12 март президентът Росен Плевнелиев представи служебното правителство, което управлява страната до изборите през май. То бе оглавено от дипломата Марин Райков. В състава му имаше три жени вицепремиери.

Google Street View показва и България. През март най-голямата търсачка разшири обхвата на услугата си с 360-градусов изглед на улици, булеварди и пътни артерии Google Street View, добавяйки и България.

Бургас - „Най-добрият град за живеене в България". За втори път Бургас излезе начело в ежегодната класация „Най-добрият град за живеене в България”. Крайморският град спечели тази титла за първи път през 2010 г. Освен него, двукратни победители в класацията са Варна и София.

Анимация на българка бе обявена за най-добра в Европа в конкурс на Би Би Си. Кратка анимация на българката Марина Колева бе обявена за най-добрата в Европа в конкурс на Би Би Си "Ако имахте визия за бъдещето" (What if you had a vision of the future?)

Април

Десетки българи в „Офшорлийкс”. През април стана ясно, че няколко десетки българи са в списъка на собственици на активи в офшорни зони. Списъкът беше разкрит от Международния консорциум на разследващите журналисти и стана известен като „Офшорлийкс."

Градският прокурор на София подаде оставка. През април градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка след публикувани тайни записи на разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов.

Отнеха митнически лиценз на „Лукойл България”. През април Агенция „Митници" отне лиценза на „Лукойл България" ЕООД за управление на данъчен склад с адрес „Продуктопроводи - продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас". Лицензът бе отнет заради липса на средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти  в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад. Това доведе до напрежение между институциите в страната.

Май

Предсрочни избори. През май се проведоха предсрочни парламентарни избори след оставката на правителството на Бойко Борисов. Вотът отреди в 42-то народно събрание да влязат четири партии. Най-много гласове спечели ГЕРБ - 30,503% от гласовете, Коалиция за България - 26,614%, ДПС - 11,293% и Атака - 7,302%. Изборите бяха белязани с огромен скандал. Ден преди вота прокуратурата обяви, че е разбила печатница, където са били отпечатана 350 хил. готови за експедиция бюлетини. Новината накара лидерите на основните партии да изразят мнение по темата, нарушавайки деня за размисъл. След месеци разследване прокуратурата повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков във връзка с костинбродските бюлетини. Обвинението бе за престъпление по служба, извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Пламен Орешарски стана премиер. С подкрепата на БСП и ДПС парламентът избра Пламен Орешарски за министър председател на България.

Стилиян Петров се отказа от футбола. Дългогодишният капитан на Националния отбор по футбол Стилиян Петров прекрати футболната си кариера, заради раково заболяване.

Феноменален успех на Григор Димитров. Най-добрият ни тенисист победи през май ракета №1 в света Новак Джокович.

Юни

Скандалът "Делян Пеевски". През юни избухна един от най-големите скандали през последните години у нас - Делян Пеевски бе избран за председател на ДАНС. Набързо, без никакво обсъждане. Това отприщи огромно недоволство сред гражданите, които още в деня на избора излязоха на многохиляден протест. Протестното шествие се организира от Фейсбук групата "Не искам Делян Пеевски за шеф на ДАНС". Именно тогава се роди слоганът ДАНСwithme, превърнал се в емблема на протестите, продължаващи и до днес. След бурното недоволство, обхванало цялата страна, парламентът отмени решението за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но протестите не стихнаха и се трансформираха в трайна съпротива срещу управляващите.

Откриха Дунав мост 2. Мостът, свързващ Видин и Калафат, по известен като Дунав мост 2, беше открит през юни.

Български ученик разработи уред за откриване на рак. 18-годишният ученик от частната немска гимназия "Ерих Кестнер" Любомир Янчев създаде алгоритъма на уред, който може да диагностицира рак.

Напуснаха ни

През първата половина на 2013 г. ни напуснаха много известни личности, сред които: Цветелина Петрова, Тодор Колев, Петър Гюзелев, Чочо Попйорданов, Добромир Добрев, проф. Димитър Овчаров, Иванка Гръбчева, Жана Стоянович.

Поклон пред светлата им памет!

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ