Вдигат пенсии и заплати чрез приватизация

Вдигат пенсии и заплати чрез приватизация

Вдигат пенсии и заплати чрез приватизация

Има голяма вероятност от догодина да бъдат увеличени пенсиите и заплатите в държавния сектор. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков.

За да стане това правителството ще трябва да започне политика за продажбата на ненужни държавни активи.

„Това е една добра социална политика и би могла да се случи ако всички се напънем и го направим”, заяви Дянков.

Той посочи, че минималната работна заплата се е увеличила с 22% от началото на кризата, докато инфлацията се е повишила с 8%, което е реален растеж.

Освен това финансовият министър разкри, че правителството обмисля да премести около 20 държавни агенции, които се помещават в София, в големи градове на страната, в които има университети и други висши училища, предаде БТА.

По думите на Дянков преместването ще се осъществи на два етапа, като първата вълна е планирана за септември-октомври тази година, а втората - за април 2013 г.

Целта е да се съживят големите градове с утвърдени университети, чиито кадри биха могли лесно да намерят работа в местната администрация. Освен Пловдив агенциите може да бъдат преместени още в Благоевград, Русе, Варна, Велико Търново или Бургас.

Друг съществен мотив за този ход, според Дянков, е, че ако висшите администратори се пръснат из страната, ще имаме много по-добър поглед за това какво е нужно за икономиката по места, необходимо при провеждането на държавните политики

„Бюджетът може да си позволи тази промяна, а в същото време това ще съживи големите други градове - там, където има университети, където има административен капацитет, той да се запази, а да не идва изцяло към София“, коментира Дянков. Той сподели също, че няма никакви притеснения дали кадрите ще последват работата си.

„Това са много добре платени хора, заплатите им ще значат повече в тези градове. Голяма част от тях вече изразиха готовност да се преместят”, твърди вицепремиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ