Високопоставен социалист напада Първанов, че взел награда от частно сдружение

Високопоставен социалист напада Първанов, че взел награда от частно сдружение

Високопоставен социалист напада Първанов, че взел награда от частно сдружение

Проф. Георги Близнашки, бивш депутат от БСП, порица президента Георги Първанов, че е приел наградата на името на Стефан Стамболов, връчвана от частно сдружение.

Недоволството на някои политически сили от това, че президентът Първанов е получил награда на името на Стефан Стамболов е неправилно адресирана към това как е възможно президент русофил да получава награда на името на най–известния русофоб. Проблемът не е в това. Проблемът е, че държавният глава, който възглавява онова, което се нарича система на меритокрацията – т. е. йерархията на заслугите, човекът, който раздава ордените – най-висшите държавни награди, самият той получава награда от едно частно сдружение. Тук е принципният въпрос, че един държавен глава не трябва да получава подобни награди, не трябва да оставя или да се поставя под форма на морална зависимост от едни или други обществени среди, които си позволяват да раздават награди. Принципният проблем е, че у нас допускаме явления, които при една развита демокрация чисто и просто нямат място, казва проф. Близнашки в интервю за "БГнес".

Георги Първанов получи почетния знак "Стефан Стамболов" преди две седмици за принос към българската държавност - от Института по теория и практика на лидерството, на който председател е Димитър Иванов, бивш началник на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност.

Георги Близнашки е професор по конституционно право, бивш депутат в два парламента и евродепутат. Миналата година той беше единственият депутат от БСП, който се обяви срещу въвеждането на 8% изборна бариера за коалициите, поради което беше изваден от списъците на БСП за следващия парламент.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ