Временна книжка и придружител за младите шофьори?

Временна книжка и придружител за младите шофьори?

По всяка вероятност в най-скоро време ще бъде въведен специален режим за младите шофьори. Това заявиха пред bTV. Георги Янакиев от Съюза на българските автомобилисти и депутатът от БСП Георги Свиленски, който е зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт.

Според статистиката над 70% от загиналите в катастрофи са на възраст до 24 г.

Специалистите предлагат да има 3 модула на обучение за младите шофьори. Едва след като минат 12 ч за доквалификация, ще получат книжка и то временна. Идеята е в продължение на 2 г. да се следи поведението им на пътя. Предвижда се през първите 6 месеца неопитните водачи да се шофират с придружител. Подкрепящите идеята твърдят, че тя не е самоцелна и не се предлага заради събиране на повече пари от кандидат-шофьорите.

Предложението българските млади шофьори да бъдат подложени на по-строги изисквания възмути общественото мнение. Оказва се обаче, че реакцията е неоснователна, тъй като европейските закони имат много по- големи ограничения за новите шофьори.

„В Австрия ги обучаваме по време на първата година след взимането на книжката. Минават курсове, свързани със специфични елементи от шофирането, показваме им типични инциденти. Учим ги да избягват трудни ситуации, вместо да стават част от тях”, обясни Михаел Гача, специалист психолог в обучението на шофьори.

По време на първия модул инструкторите проверяват уменията на водача, поправят грешките, които е допускал през първия месец.

„Обучаваме ги на полигон и дискутираме психологически въпроси в група, показваме им границите на техните възможности и възможностите на колата. Акцентираме върху психологичните въпроси, свързани с поведението на водачите, например това е голямото самочувствие на водача, че може да се справя с всичко. Също така ги учим да шофират икономично, което означава и безопасно”, разказва австриецът.

Когато младите водачи имат всички разрешения, за тях започва 2-годишен пробационен период. В този период изискванията към тях са по-строги, отколкото към по опитните им колеги.

За младите водачи има специално изискване за съдържанието на алкохол в кръвта. Ако за водачите е 0,05, за младите е 0,01. Ако те хванат с алкохол, това означава, че оставаш без книжка и пробационният период се удължава и трябва да минеш специален курс на обучение, за да си я върнеш.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ