Времето през март

Времето през март

Времето през март

Какво време ни очаква през следващия месец? Типично мартенско – от тихи и слънчеви дни, до бурни и студени, според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Очакваните най-ниски температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите – между 18 и 23 градуса.

Метеоролозите прогнозират средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6°, по Черноморието и в Южна България – между 5 и 8°, а в планините – между минус 6 и минус 1°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 30 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 100 л/кв.м.

В началото на март валежи не се очакват. Към 3 - 4-ти ще премине атмосферен фронт и на места ще превали дъжд; температурите ще се понижат. В средата на първото десетдневие ще започне пренос на въздушни маси от югозапад и температурите ще се повишат. Около 8-ми март облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд, но съществена промяна на температурите не се очаква.

През повечето дни от второто и от третото десетдневие над страната ще преобладава облачно време, с условия за чести превалявания, предимно от дъжд.

По-значителни ще бъдат валежите около 12-ти, 18-ти, 23-ти март и в края на месеца. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като по-чувствително, но временно понижение се очаква към 12-13-ти, около 19-ти и към 23-ти март, когато дъждът в Северна България и високите полета ще преминава в сняг.

Астрономическа справка:

 В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 2 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин.

 Фазите на Луната през месеца са: 4 март – последна четвърт, 11 март – новолуние,  19 март – първа четвърт, 27 март– пълнолуние.

 Начало на астрономическата пролет на 20 март в 13:02 мин.

Климатична справка:

 През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.

Любопитни факти:

В Древен Рим март е бил наричан Martius, по името на древноримския бог на войната Марс. Затова и този месец се е смятал за особено благоприятен за военни действия. В древна Елада, март е бил известен като Anthesterion. Прабългарите наричали този месец Читем, а славяните сухий, тъй като през този месец падат най-малко валежи.

Месец март започва винаги със същия ден от седмицата, с който и ноември, и на същия ден от седмицата, с който и февруари, когато годината е невисокосна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ