Времето през септември

Времето през септември

Времето през септември

Може би най-красивият сезон – есента чука на врата. В последния летен месец и първи есенен времето ще е сравнително топло като се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормите.

Най-високите температури през септември ще бъдат между 32 и 37°, а най-ниските - между 2 и 7°, съобщи „Фокус”, позовавайки се на месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология  (НИМХ).

През по-голямата част от първото десетдневие над страната времето ще бъде предимно слънчево с температури по-високи от обичайните. Временни увеличения на облачността и условия за краткотрайни превалявания има около 2-ри и около 6-ти, когато и температурите относително ще се понижат. В края на периода температурите отново ще се повишат.

През второто десетдневие ще настъпи промяна в атмосферната циркулация. През първите дни темепературите ще бъдат по-високи от обичайните. В средата на периода ще настъпи чувствително понижение на температурите, ще има и валежи. Впоследствие времето отново ще се подобри, а температурите постепенно ще се повишат. След застудяването ще има условия за образуване на слани.

Повишена вероятност за валежи и понижение на температурите има и в средата на третото десетдневие.

Астрономическа справка:

В началото на месец септември Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 01 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 9 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 46 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 8.09 — последна четвърт, 16.09 — новолуние, 22.09 — първа четвърт, 30.09 — пълнолуние.

На 22 септември в 17 ч. и 48 мин е есенното равноденствие и започва астрономическата есен.

Климатична справка:

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

Средната месечна температура за равнините е между 18 и 21°, за високите полета – между 15 и 17°, а за планините – между 4 и 9°.

Средната месечна сума на валежите за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/кв.м.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ