Германски инвеститори с интерес към производството на енергия от биомаса у нас

Германски инвеститори с интерес към производството на енергия от биомаса у нас

Германски инвеститори с интерес към производството на енергия от биомаса у нас

Инвеститори от Германия проявяват интерес към производството на енергия от биомаса в България. Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов преди откриването на аграрното изложение „Зелена седмица 2012" в Берлин.

Експертите изчисляват, че ако у нас се извършват всички необходими санитарни сечи, енергията, която можем да добиваме от биомаса, е равна на енергията, произвеждана в АЕЦ „Козлодуй", предаде БНР

Санитарни сечи у нас в момента почти не се правят, а са нужни и полезни за гората, обясни Найденов. „Сега добиваме 5 милиона кубически метра дървесина годишно, а обемът й трябва да бъда поне 2 пъти повече. Несъбраната дървесина, която гние в гората, би могла да се оползотворява в инсталации за биомаса. Такива в България все още няма. Това е пазарна ниша, към която германският бизнес проявява интерес. Енергията, добивана от биомаса, е по-евтина от тази, произвеждана от фотоволтаичните централи и ветрогенераторите“, обясни Найденов.

Министърът допълни, че е икономически изгодно да се изграждат малки инсталации, към които дървесината да се насочва от не повече от 40-50 километра, което ще има и своя социален ефект, тъй като ще се създадат работни места.

Към българския пазар интерес са заявили и производителите на земеделска техника и трактори, съобщи още Найденов, като допълни, че ще разчитаме на германска подкрепа, за да може ЕК да разреши прехвърляне на пари към мярката, която осигурява на фермерите средства за закупуване на техника.

Изложението „Зелена седмица 2012” ще отвори врати за посетители от 20 до 29 януари в Берлин. Българското участие на този престижен форум вече е традиция. Родното земеделско производство ще бъде представено пред над 900 хил. аудитория от Германия и целия свят. Акцентът на българското участие на настоящото издание на Зелената седмица за първи път е поставен върху био-производството и био-продуктите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ