ГЕРБ отрече да има пръст в скандала с промяната на учебната програма

ГЕРБ отрече да има пръст в скандала с промяната на учебната програма

ГЕРБ отрече да има пръст в скандала с промяната на учебната програма

ГЕРБ категорично се разграничава от твърдението, че объркването в учебните програми е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН, и го считаме за неоснователно. Това заяви пред „Фокус“ Милена Дамянова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и бивш заместник-министър на образованието в правителството на Бойко Борисов.

Позицията е по повод изказването на министъра на образованието Анелия Клисарова, че объркването е причинено от проект, разработван по време на управлението на ГЕРБ, който е качен на сайта на МОН.

„Това, което бе публикувано в сайта на министерството, е проект за нови учебни програми по български език и литература. Проектът е изготвен преди година и половина, по време на управлението на ГЕРБ. Това е била програма за усъвършенстване на учебните програми, за която са изхарчени 912 000 лева. Той е подписан на 17. май, тоест 12 дни преди идването на нашето правителство на власт. Проектът е подписан от заместник-министъра по това време Мариана Банчева, с одобрение на министър Милошев”, заяви Анелия Клисарова.

„Няма да позволя никаква злоупотреба с европейски пари или български средства, особено по отношение на образованието. Този милион е изхарчен за направата на тези програми. Тези програми се оказват едни от подводните камъни, които са ни оставени от предишните управляващи. Надявам се, че няма да има такива програми занапред”, посочи Клисарова.

Дамянова обясни, че програмите са разработвани по време на управлението на ГЕРБ, „но те не са приети и не са парафирани, нито са обсъждани с политическото ръководство по време на г-н Борисов“.

„По време на управлението на ГЕРБ са приети учебните програми от 1 до 7 клас без български език и литература и история. Учебните програми, които са приети от политическото ръководство на Министерството на образованието по време на управлението на ГЕРБ без тези предмети, са били публикувани на сайта на министерството. ГЕРБ носи отговорност единствено за програмите, които са публикувани от тях. Учебните програми по български език и литература и история не са били приети, защото работните групи са продължавали работа и е имало много спорове. По тази причина министерството не е приело програмите“, обясни Милена Дамянова.

Скандалът започна вчера, след като беше съобщено, че от учебната програма ще отпаднат класиката от Ботевата поезия „Моята молитва” и „Майце си”, романът „Тютюн” на Димитър Димов, произведения на Никола Вапцаров и на други български класици.

Днес министърът на образованието се извини заяви, че ще намери и уволни виновните за скандала. „Много съжалявам за случилото се. Ще увелича контрола и ще се постарая на сайта на министерството да не излизат такива материали, които не са одобрени от мен. Нито аз като министър, нито правителството има намерение да потъпква нравственото и патриотичното възпитание на нашите деца. В последните две седмици се старая да повиша качеството на образованието и да подобрим работата в системата. Ще се стараем да догоним и европейските стандарти”, заяви проф. Клисарова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ