Гората, пожарът и медиите

Гората, пожарът и медиите

Гората, пожарът и медиите

Каква е връзката между един закон, един пожар и мрежата? Очевидно пряка. Законът за горите не "изгоря" в пожара на Витоша защото социалните медии Фейсбук и Туитър отново доказаха, че са генератор на обществени промени.

Блоговете са гражданската медия, твърди медийната експертка Марина Кирова. Според нея през 2012 г. в блоговете има тенденция към сериозна девалвация на доверието в традиционните медии. А един от факторите за това е отразяването на сагата около новия Закон за горите. "Хората се организираха спонтанно през социалните медии - блогове, Туитър, Фейсбук - и разпространяваха информация за случващото се със снимки, видео, разкази.

И докато интернет кипеше, то мейнстрийм-медиите наложиха в началото информационно затъмнение на протестите. Това доведе до вълни от недоволство и отхвърляне на традиционните медии от блогъри и туитъри. А блогосферата се доказа като гражданската медия за пореден път", твърди Марина Кирова.

С една резачка и една спукана кофа срещу пожара

И пак същите блогъри се организираха и около пожара в резервата Бистришко бранище. Над 100 души от коалицията "За да остане природа в България" и "Офроуд България" гасиха заедно с пожарникарите и останалите доброволци. Появиха се съмнения за умишлен палеж, чухме дори мнението, че идеята била в пожара да "изгори" и Законът за горите. Но това не се случи.

Държавата за малко да изпусне стихията. Но и това, за късмет, не се случи. Благодарение и на доброволците, както каза публично премиерът Бойко Борисов. Нищо, че тъкмо те, с ирония и даже бойкофобска реторика, извадиха на светло в блоговете си хроничните български проблеми при справянето с бедствия. Фейсбук разказваше в минутен такт за хаоса, лошата организация и липсата на техника: 3 маски за 40 пожарникари; една резачка, която прегрявала; или пък за спуканата кофа, която гасящите пожара си предавали от ръка на ръка - само три от многото примери за екипировката на държавата за справяне с бедствия.

Блогърите написаха още, че под ръководството на "физкултурника Цветан Цветанов" гасенето вървяло повече от мудно - явно за да прокара пожарът новите ски-писти. "В страната на пожарникаря пожарите траят поне по 1 седмица, защото няма кой да ги загаси! А къде е СуперФайърмен?“, питаха се още в мрежата. И пак от нея стана ясно, че в България средногодишно пожари унищожават по 80 000 декара гора.

Без поправката "гора на хартия, сеч на практика"

И докато пожарът бушуваше стана ясно, че така наречената поправка "Витоша ски", която позволява "гора на хартия и сеч на практика", няма да влезе в новия закон за горите. Не закъсня и реакцията на председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, който обвини природозащитниците в реванш. А от "Витоша ски АД" допълниха в прессъобщение, че зад протестите на еколозите прозирали "недостойни икономически интереси", и за всеки случай (заплашително)добавиха, че собственикът (Цеко Минев) нямало да пусне съоръженията и през следващия ски сезон.

Топката сега е в Столична община. Тя трябва да преразгледа договора за приватизация на повечето лифтове и влекове в природен парк Витоша, коментират от Световния фонд за дивата природа WWF. Затова и въпреки постигнатия консенсусен вариант на законопроекта, изчистен от всички точки, по които не бе постигнато съгласие, от коалиция "За да остане природа в България" обявиха, че екошествията продължават. "Теоретично спорните поправки могат отново да бъдат предложени от някой депутат между първо и второ четене на законопроекта", аргументират се еколозите. Така че протестите продължават...

Коментар на Дойче веле

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ