Градският транспорт в София работи нормално, учебните занятия не са отменени

Градският транспорт в София работи нормално, учебните занятия не са отменени

Градският транспорт в София работи нормално, учебните занятия не са отменени

Столичният градски транспорт, включително и метрото работят нормално и по разписание. Метрото е било сред първите големи инфраструктурни проекти, проверени за щети след силните трусове тази нощ. Няма никакви поражения, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова пред ТB 7.

На този етап няма решение за отмяна на учебните занятия в столицата. Днес е единственият учебен ден от седмицата за цялата страна, между двата национални изпита за зрелостници и седмокласници и празниците по повод Славянската писменост и култура след това. Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова се е консултирала и с просветния министър дали се налага децата да бъдат разпуснати извънредно. Било е решено, че такава мярка няма да се предприема, главно за удобство на родителите, тъй като вероятно повечето от тях няма да имат възможност да си останат вкъщи или пък да вземат децата си на работа.

По данни към 06.00 ч. тази сутрин в "Пирогов" са постъпили с различни травми 19 души, предимно с различни навяхвания и изкълчвания и много порезни рани. На 17 от тях е оказана първа помощ във вътрешен кабинет, на останалите в неврохирургия - 12 човека.

Вече вървят проверки на сградите на училищата, детските градини, болници и социални домове. Засега няма данни за сериозни щети по тях, заяви още Фандъкова.

Сериозно притеснени са жителите на 15-етажен блок в „Надежда”, който е силно напукан. Всички те продължават да са навън и очакват съдействие от общинските власти.

Над 1000 обаждания са регистрирани на тел. 112 само през първия половин час след силния земетръс в 03.00 ч. тази нощ. Повечето от хората са искали информация какво се случва и как да действат, уточни зам.-вътрешният министър Веселин Вучков.

Чуждестранните агенции също излязоха с информации за бедствието у нас. BBC и "Франс прес" съобщиха, че силно земетресение е било регистрирано тази нощ в близост до столицата на България. Повечето чужди медии се позовават на инфорамция от Геологичната служба на САЩ, според която първият трус е бил със сила 5,8 по Рихтер.

Междувременно Европейският сеизмологичен център съобщи за още два земни труса у нас със затихваща сила и магнитуд около 3 степен. Първият е бил около 6,23 ч. със сила 3,4 по Рихтер, а следващият – в 07.09 ч., със сила около 3 по Рихтер.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ