До 40-градусови жеги днес

До 40-градусови жеги днес

До 40-градусови температури ще мъчат българина днес. В девет области в страната е обявен оранжев код, сигнализиращ за опасно за здравето метеорологично време. Най-горещо ще бъде в Централна и Северна България, както и на места в Югозападна България, съобщиха от НИМХ.

Максимални жеги се очакват в Благоевградска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Великотърновска, Ловешка, Плевенска и Русенска области. Максималните температури ще достигнат 35-40◦, а времето ще се задържи слънчево и тихо.

Слънце и слаб вятър ще има по Черноморието, където максималните температури на въздуха се очаква да бъдат 31◦-35◦, а на водата - 27◦-29◦. Планините ще предлагат повече прохлада, но предпазването от силното слънце е задължително. На 1200 м температурите ще бъдат около 27◦, а на 2000 м - 19◦.

Специалистите съветват децата, възрастните и болните хора да останат вкъщи и да не се излагат на силното слънце. Температурата на климатика не бива да се различава с повече от 10 градуса от тази навън, за да се предпазим от простудни заболявания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ