До 500 лв. плащат за преработка на стар автомобил

До 500 лв. плащат за преработка на стар автомобил

До 500 лв. плащат за преработка на стар автомобил

Най-много 500 лв. плащат предприятията за преработка на отпадъците за стари, амортизирани автомобили като москвича например. Това заяви на пресконференция в БТА инж. Петър Мицин – изпълнителен директор на фирма за обработка на отпадъци от електрониката и автомобилостроенето. В неговата фирма се предлага и извозване на електроуреда от дома до мястото за преработка.

В модерната техника с годините все повече се използват пластмасови елементи. Затова преработката отчасти се налага да бъде заплатена от  фирмите вносители, отбелязват наблюдателите. За опасните електронни отпадъци те плащат продуктова такса на държавата или членски внос към организации, които се занимават с екологична преработка.

Един от търговските подходи, които стимулират безопасното обработване на ненужните електроуреди се прилага в търговските вериги, където има отстъпки при покупката на нови уреди (хладилници, печки, перални), когато се предават старите.

От 2008 г. насам изоставените коли в Столична община се обозначават от администрацията със специален стикер, след което собствениците им са задължени да ги предадат за скрап до 3 месеца.

В общо 9000 пункта в страната могат да се преработват батерии и стара електроника.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ