Рекордно потребление на ток се очаква тази вечер

Рекордно потребление на ток се очаква тази вечер

Рекордно потребление на ток се очаква тази вечер

Очаква се, че тази вечер България ще надмине рекорда си за потребление на електричество за всички времена, съобщи bTV. Ниските температури вчера станаха повод за покачване на консумацията на ток с още 5%, информират диспечерите в електроенергийния системен оператор.

Те са включили извънредно мощности за производство на ток в централите от т.нар. студен резерв, за да отговорят на повишеното потребление и същевременно да запазят износа към Македония и Гърция. Активираните енергийни блокове се използват само при аварии в други централи или при рязък скок в потреблението. Страната разполага с достатъчно мощности, за да подсигури ток в мразовитите дни на тази седмица и същевременно да продължи да изнася в чужбина. Капацитетът е достатъчен, за да бъдат задоволени нуждите на домакинствата и индустрията в България, дори температурите да паднат още.

Тази вечер диспечерите предвиждат, че България ще натовари малко над 7 200 мегавата мощности. За едно денонощие се очаква да бъдат изразходвани над 150 милиона киловат часа електричество. Ако това се случи, тя ще надмине рекорда на потреблението си, поставен досега. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ