Жените лидери. Следващото поколение

Редакционният управител на сп. "Мениджър" Максим Майер, Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк и член на Съвета на жените в бизнеса и вицепремиерът Томислав Дончев откриват четвъртата национална ко

Лидерството няма пол, но бъдещето в управлението принадлежи на жените. В това е убеден един мъж на много висока управленска позиция – вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Философ по образование и по дух, той няма скрупули да сподели публично тази теза пред силната лидерска аудитория на четвъртата поред конференция, организирана от сп. „Мениджър” – „Жените, нежната сила на бизнеса”. Тя се проведе днес в столичния Гранд Хотел София, под надслов „Следващото поколение”.

Над 120 дами от българския бизнес елит се събраха на форума, за да дискутират как да разпознаем следващата генерация жени лидери, какви нови качества носи тя и от каква подкрепа има нужда, за да бъде успешна.

Всякакви подозрения в куртоазия по отношение на почти изцяло доминираната от жени аудитория, вицепремиерът Дончев изчисти с две изречения:  "Жените, особено българките, са толкова качествени и подготвени днес, че нямат нужда от ракурса на феминистката онеправданост и специална закрила, за да се развиват и израстват в кариерата. Време е вече да говорим за добри практики и модели в откриването и отглеждането на лидери, а не за разлика в половете.”

Да се внимава с въвеждането на квоти в управленските нива, защото може да се окаже, че е трудно да се запълни бройката за мъже, препоръча още той.

Жените лидери от ново поколение трябва да притежават едно основно предимство и то е да не се налага да правят компромиси между кариера и семейство, сподели Светла Несторова, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП” АД. Темата за жените в бизнеса е тема за успеха на този бизнес и на цялото общество.

Основното предизвикателство пред женското присъствие на ръководни постове все още продължават да са наслоени предразсъдъци, произтичащи именно от нагласите, че жената трябва да избира между задълженията на майка и съпруга или кариерата. Тази представа трябва да остане в миналото, подчерта Светла Несторова.

Една от проявите на тези нагласи вероятно е фактът, че България е единствената страна в ЕС, в която до момента няма закон за равноправието на половете. На него наблегна в специално записано за форума видеообръщение вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Кафлин. Той посочи, че оглавяваното от него министерство вече е готово с проекта за такъв закон и очерта няколко основни аспекта, по които ще се работи нормативно чрез него – за преодоляване на големите разлики в заплащането на мъже и жени на едни и същи постове, за изравняване на различията в пенсиите за мъже и жени, за въвеждане на практики в подкрепа на работещите майки и бързото им завръщане към кариерно развитие.

Отглеждането на децата с дълъг отпуск по майчинство води до изоставане и сериозна деквалификация на жените в сравнение с колегите им мъже, очерта друга проява на джендър неравенство Лидия Шулева, бивш икономически министър и член на Съвета на жените в бизнеса, създаден след второто издание на националната конференция на сп. „Мениджър” за женското лидерство през 2012 г. Едно от предложенията на Съвета като консултант по изготвянето на проектозакона за равноправието между половете е след първата година в майчинство, жената да има право да се връща на работа като се запазва плащането на майчински още една година, за да може с тези средства тя да наема детегледачка. Законът трябва да осигури и правото на мъжете да ползват на равни начала отпуск за отглеждане на дете, предпоръчват още от Съвета на жените на бизнеса.

По-важна от законите е обществената енергия за обръщане на нагласите, отбеляза вицепремиерът Дончев и срещна подкрепа с мнозинство от аудиторията и останалите основни панелисти.

И най-новите проучвания, измерващи джендър различията продължават да регистрират тенденцията, че мъжете биват оценявани по  потенциала, а жените – по свършената работа, коментира Цветанка Минчева, директор, банкиране на дребно и член на Управителния съвет на УниКредит Булбанк. Затова трябва да зададем рамките, с които да работим срещу дискриминацията, да изолираме и избегнем практиките, които пречат на жените да са успешни, да работим за израстването на увереността на жените, добави тя.

Стереотипите, преградите, вътрешните бариери в по-голяма степен се създават от самите жени, мъжете само се възползват от тях, сподели свои наблюдения Жулиета Серафимова, генерален мениджър на Гранд Хотел София. Още един предразсъдък, с който трябва например да се преборят самите жени е страхът да питат, да търсят помощ, да искат съвети в кариерното си развитие, за да не изглеждат слаби и неподготвени. В бизнеса няма място за комплекси, най-важна е комуникацията и изграждането на доверие, препоръча тя.

Истината е, че много от днешните жени лидери са усвоявали поведенчески модели от мъже, които са били техни шефове и това е едно от най-неопровержимите доказателства, че лидерството няма пол, сподели и Райна Миткова, изпълнителен директор на „ЕОС България”. От личен опит в усвояването на различни управленски стилове при работата си с мъже ръководители, тя открои като добър пример умението да отглеждаш следващо лидерско поколение в компанията си така, както се отглеждат собствените деца – като ги обичаш, отделяш им време и внимание, за да ги учиш и възпитаваш и ги държиш за ръката, докато станат напълно уверени.

Приемствеността трябва да е основна ценност в корпоративната култура, независимо колко голям е бизнесът, който ти е поверен, смята и Елица Петкова, маркетинг директор на семейната текстилна фирма „Аглика”, разраснала се до основен производител на големи и реномирани световни марки. Майка на три деца от различни полове, тя вярва, че ще успее да им предаде всичко – пълноценно и по равно, което се е наложило да научи сама, когато е започнала работа във фирмата. Защото всеки успех  - и в живота, и в бизнеса се крепи на баланса. От загубата на баланс, губят и двата пола. Това е нещо, което трябва да стигне до съзнанието на колкото се може повече представители на силния пол и затова, нека залата на следващия форум, посветен на женското лидерство да е пълна  с мъже, посъветва вицепремиерът Томислав Дончев. Той лично се наема да ги убеди да оказват безрезервна подкрепа на жените – и в офиса, и вкъщи.      

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ