Жълт код за бурен вятър в почти цялата страна

Жълт код за бурен вятър в почти цялата страна

Жълт код за опасност от силен вятър е обявен в 24 области на страната. На повечето места времето рязко ще се влоши в следобедните часове, когато вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

Предупреждението за потенциално опасни бурни пориви е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София, Перник, София Област. Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. На места скоростта на вятъра ще бъде между 15 и 25 м/сек. С него ще започне да нахлува и по-хладен въздух.

През нощта срещу събота в Дунавската равнина и Източна България ще има пориви на вятъра до 20-25 м/сек., гласи прогнозата на Националния институ по метеорология и хидрология.

 Захлаждане ще настъпи и по Черноморието, където в следващите часове ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания, придружени с гръмотевични бури.

Над планините облачността ще бъде по-често значителна, с превалявания, главно в следобедните часове, а преди обяд над планините в Западна България ще има и слънчеви часове. По-съществени ще са валежите по старопланинското било, а привечер и през нощта срещу събота и в Родопите.

Заради очакваните бури ЧЕЗ мобилизира превантивно всички свои аварийни екипи. От компанията съобщиха, че са в постоянна връзка с  Гражданска защита и местните власти на територията, която обслужва, с цел по-бърза реакция и навременно отстраняване на евентуални аварии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ