Започва ефективна стачка в "Мини Марица-изток"

Започва ефективна стачка в Мини Марица-изток

Започва ефективна стачка в "Мини Марица-изток"

Работниците в "Мини Марица-изток" започват ефективна стачка, след като синдикатите не успяха да се договорят с представители на дружеството. Мярката следва символичния им протест от вчера.

Днес миньорите ще спрат работа от застъпването на втората им смята в 20 часа, съобщи bTV. Основните въпроси, по които не е постигнато съгласие, са изпълнението на Колективния трудов договор и структурните промени в дружеството, които според синдикатите нарушават Кодекса на труда. Представители на работниците настояват за допълнителни бонуси заради добрите финансови резултати и запълване на свободния щат, който според тях е под критичния минимум.

"Мини Марица-изток" може да произвежда електроенергия с наличните си количества въглища и без участието на работниците в продължение на 10, най-много 15 дни. В този период проблемите с миньорите ще бъдат разрешени и с тях ще бъде постигната договореност, заяви изпълнителният директор на дружеството Евгени Стойков. Енергийният министър Трайчо Трайков по-рано заяви пред bTV, че няма да има спиране на тока, ако миньорите започнат ефективен протест.

90 на сто от въглищата, необходими на енергетиката в страната, се добиват в "Мини Марица-изток". Ако работата по добива бъде спряна, ще възникнат до 1,6 млн. лв. пропуснати ползи на ден и още толкова за неустойки по договорите с централите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ