Зет на атентатора срещу Charlie Hebdo е задържан в България

Зет на атентатора срещу Charlie Hebdo е задържан в България

Зет на атентатора срещу Charlie Hebdo е задържан в България

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди, че зетят на атентатора срещу френския сатиричен вестник Charlie Hebdo  - Мурад Хамид, се намира в България. Той е имал поведение типично за чуждестранен боец и затова е задържан от властите, цитирана думите на министъра Нова тв.

Има европейска заповед за арест за Хамид и в момента се изчаква съдебната процедура. Мярката за задържане ще бъде гледана на 9 август.

Бъчварова отказа подробности къде се намира задържаният и кой съд ще гледа мярката му.

По данни на Ройтерс вещите, които Хамид носел в пътната си чанта при задържането му, повече приличат на арсенал на кандидат джихадист, отколкото на сак на турист, пристигнал на курорт в Турция. 

Зетят на атентатора срещу Charlie Hebdo  Шариф Куаши е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България, съобщиха по-рано френски медии. Смята се, че 20-годишният Хамид, брат на съпругата на Куаши, е искал да се присъедини към джихадистката групировка ДАЕШ в Сирия или в Ирак. Антитерористичната прокуратура в Париж започнала разследване с цел да бъде издадена европейска заповед за арест срещу него.

За известно време той беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на Charlie Hebdo  в началото на януари 2015 г., заедно с братята Куаши. Но имал алиби - бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата, и бързо беше оневинен, отбелязва "Журнал дю диманш". Тогава той заявява, че не иска замесването на името му в тези "варварски престъпления" да навреди на бъдещето му.

Името на Мурад Хамид се споменава отново едва на 25 юли тази година, когато семейството му обявява, че е изчезнал. Близките му се опасяват, че може да е потеглил към Сирия или Ирак.
Прокуратурата в Шарлевил-Мезиер сезира следствените власти в североизточния град Ремс, където се установява, че лицето е обявено за издирване и веднага разпространяват описанието му. В резултат на това той е задържан на турската граница на 28 юли и върнат в България. Впоследствие е настанен в център за нелегални имигранти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ