Игор Марковски подведен под отговорност за незаконна търговия

Игор Марковски подведен под отговорност за незаконна търговия

Игор Марковски подведен под отговорност за незаконна търговия

Срещу Игор Марковски – организатор на прекратения снощи търг за картини в столичния Гранд Хотел София е образувано досъдебно производство за незаконна търговия с културно-исторически ценности. Както ви съобщихме вече, полиция атакува аукциона, на който присъстваха 50-60 души.

Действахме по сигнал, че ще се извърши незаконна търговия с културно наследство и проведохме операцията съвместно с инспектората на Министерство на културата, за да видим дали отговаря на истината, заяви пред БНР тази сутрин МВР-шефът Цветан Цветанов. Нямаше документи, които да съответстват на българското законодателство за провеждането на такъв търг, твърди министър Цветанов.

Според обяснения на Игор Марковски обаче дейността на фирмата е напълно законна – има регистрация по търговския закон, а в Министерство на културата е депозирана молба за извършване на тържна дейност.

Сред предложените творби няма нито издирвани, нито крадени картини, категоричен е Марковски. "Има и картини на живи автори, които също бяха в залата. Между тях беше и самият Ясен Гюзелев, който в момента има изложба в Националната художествена галерия на илюстрациите си по "Алиса в страната на чудесата", посочва Марковски.

Въпрос на доказване е дали някоя от картините е била крадена, казва обаче министър Цветанов.

Снощният търг е 92 по ред, организиран от аукционната къща "Аполон и Меркурий", в която журналистът Игор Марковски е съсобственик. На него, за продан са били изложени 93 платна от 65 български автори, рисувани през ХІХ и ХХ век.

Сред тях са творби на Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. Общата начална сума на всички картини е 71 480 евро.

Творбите са иззети от полицията за експертизи. Организаторите на търга засега са задържани за 24 часа. Единият от тях е получил аритмия по време на ареста. Днес прокуратурата ще решава дали да удължи мярката за 72 часа, а след това и за постоянно задържане под стража, уточни Цветанов

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ